Hlavní obsah

Čína se připojila k USA, žádá tvrdší odpověď KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zvláštní zmocněnec čínského prezidenta ve čtvrtek oznámil americkému prezidentovi Georgi Bushovi, že Peking chce tvrdou odpověď OSN vůči Severní Koreji. Ta v pondělí oznámila provedení prvního testu vlastní jaderné zbraně. S odvoláním na mluvčího Bílého domu Fredericka Jonese o tom informovala agentura AP.

Článek

Čínský diplomat Tchang Ťia-süan se setkal také s šéfkou americké diplomacie Condoleezzou Riceovou a bezpečnostním poradcem Bílého domu Stephenem Hadleyem.

Peking chce nicméně i nadále řešit situaci diplomatickou cestou a odmítá některé ze sankcí, které původně USA i další země chtěly vůči KLDR přijmout. Vyplynulo to ze čtvrtečního jednání Rady bezpečnosti OSN, na kterém se projednával návrh rezoluce.

OSN rozpolcena ohledně sankcí

Verze o sankcích, nad kterou Čína a Rusko váhají, umožňuje použití síly proti KLDR. Podle zpravodajské stanice BBC Čína a Rusko požadují víc času na hlasování o rezoluci, o níž by USA chtěly hlasovat už v pátek. 

Severokorejský režim se už nechal slyšt, že případné uvalení sankcí vůči Pchjongjangu bude považovat za válečný akt, a pohrozil dalšími jadernými testy.

Reklama

Související články

Severní Korea vyzkoušela první jadernou bombu

Severní Korea oznámila, že v pondělí uskutečnila svou první jadernou zkoušku. Její zprávu později potvrdily i další země východoasijského regionu. Podle...

Výběr článků

Načítám