Hlavní obsah

USA zvažují mírnější sankce vůči KLDR

NEW YORK

Spojené státy vypracovaly nový návrh rezoluce Spojených národů k Severní Koreji, který počítá s uvalením mírnějších sankcí, aby byla šance, že ho podpoří Rusko a Čína. Ve čtvrtek večer ho USA předloží Radě bezpečnosti (RB), která by ho mohla schválit v pátek.

Článek

Čína  Rusko sice pondělní jadernou zkoušku KLDR tvrdě odsoudily [celá zpráva], avšak před sankcemi dávají přednost jednáním. USA, Velká Británie a Japonsko požadovaly tvrdý postup. [celá zpráva]

V novém návrhu není japonská žádost, aby veškeré severokorejské lodě a letadla nesměly kotvit a přistávat v žádné zemi. [celá zpráva] Text ale dál požaduje zákaz dodávek zbraní do KLDR i všech materiálů, které by mohly sloužit k výrobě zbraní hromadného ničení. Požaduje též zmrazení zahraničních kont KLDR, ale jen těch, jichž se využívá pro financování jaderného programu. Na dodržování sankcí by měla dohlížet nově zřízená komise RB.

Návrh hlavně tvrdě odsuzuje jadernou zkoušku KLDR a vyzývá Pchjongjang, aby nedělal další testy ani zkoušky balistických raket, které země chystá a jimiž dál hrozí. [celá zpráva] Žádá také Severokorejce, aby se vrátili k mezinárodní dohodě o nešíření jaderných zbraní, zastavili jaderný vojenský program, umožnili vstup inspektorům OSN a vrátili se k jednacímu stolu spolu s USA, Čínou, Ruskem, Japonskem a Jižní Koreou.

Podle pozorovatelů se však i nový návrh setká s nevolí Číny, neboť označuje KLDR za jasnou hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost, přičemž zmiňuje článek sedm Charty OSN, který umožňuje Radě bezpečnosti přijmout proti nebezpečné zemi sankce i vojenskou akci.

Spojené státy jsou připraveny dál diskutovat, ale chtějí rychlé přijetí tvrdé odpovědi KLDR, pokud možno do konce týdne. USA dosud nereagovaly na středeční výzvu generálního tajemníka OSN Kofiho Annana na přímý dialog s KLDR, který žádá Pchjongjang a Bílý dům ho dosud odmítal.

Reklama

Související články

Severní Korea vyzkoušela první jadernou bombu

Severní Korea oznámila, že v pondělí uskutečnila svou první jadernou zkoušku. Její zprávu později potvrdily i další země východoasijského regionu. Podle...

Výběr článků

Načítám