Hlavní obsah

Na Srí Lance se rozhořely prudké boje, armáda hlásí velké ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Prudké boje mezi tamilskými separatisty a srílanskými vojáky si od středy vyžádaly desítky mrtvých. Vláda ve čtvrtek přiznala ve smrt 44 vojáků s tím, že zabila na dvě stě rebelů. Dalších třicet vojáků je nezvěstných po těžkých nočních bojích, v nichž bylo použito dělostřelectvo a rychlé čluny.

Článek

Mluvčí armády Prašád Samarasinghe oznámil, že tamilští separatisté při bojích na poloostrově Jápané zabili 44 vojáků a dalších 224 jich zranili Tamilští tygři však oznamují, že zabili 75  vojáků při ztrátě pouhých deseti svých bojovníků. "Naše síly odpověděly na jejích útoky. Těla více než 75 vojáků byla rozházena v oblastech, která ovládáme," uvedl mluvčí Tygrů osvobození tamilského Ilámu (LTTE) Rasajah Ilanthirijan.

Armáda uvedla, že odpovídala na útoky rebelů. Použila přitom dělostřelectvo a letectvo. Tamilští separatisté naopak uvádějí, že akce zahájila armáda s cílem vytlačit je z poloostrova, ale že se ubránili a neustoupili.

Nové boje opět oddálily zahájení mírových rozhovorů. V úterý podle sdělení norského velvyslance na Srí Lance Hanse Brattskara rebelové souhlasili se schůzkou s vládou 28. a 29. října ve Švýcarsku.

Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) bojují od roku 1983 s vládními vojsky za nezávislost pro 3,2 miliónu menšinových etnických Tamilů. Obviňují většinové Sinhálce z diskriminace.

Reklama

Související články

Srílanský generál se stal obětí atentátu

Vysoký srílanský generál Pramai Kulatunga a tři vojáci z jeho doprovodu zahynuli v pondělí ráno při výbuchu, který zničil poblíž vojenského tábora u srílanské...

Výběr článků

Načítám