Hlavní obsah

KLDR hrozí sankce, vědci pochybují o úspěchu jaderné zkoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/TOKIO/SOUL/PEKING

Severní Korea čelí hrozbě sankcí a dalšímu prohloubení izolace kvůli pondělnímu jadernému pokusu. Rada bezpečnosti pokus odsoudila a bude projednávat další kroky. Vědci se přou o síle exploze a úspěšnosti testu.

Článek

Dokonce i Čína, která je nejbližším spojencem KLDR, volá po "adekvátních opatřeních", i když vojenský zásah proti režimu Kim Čong-ila považuje za "nepředstavitelný".  Čína stále zvažuje svou reakci. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Ťien-čchao uvedl, že test má "bez nejmenších pochyb negativní vliv na vztahy Číny a Severní Koreje".

Právě postoj Číny bude rozhodující pro přijetí sankcí, která přináší 13bodový americký návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

"Domnívám se, že (Čína) nasadí veškeré dostupné prostředky, aby KLDR zabránila v dalším zhoršení situace a aby ji přivedla zpátky k diplomatickým jednáním," potvrdil agentuře AP jihokorejský ambasador v Pekingu Čon Jong-u.

Návrh sankcí

Podle amerického návrhu by se zastavily dodávky materiálu, jenž může být využit při výrobě zbraní hromadného ničení. Mohlo by se kontrolovat veškeré zboží přicházející nebo opouštějící KLDR, zablokovaly by se finanční transakce, u nichž je podezření, že by se použily pro vývoj jaderných zařízení a zakázal by se dovoz luxusního zboží do země. Řada dalších zemí návrh podporuje. [celá zpráva]

"Pracujeme na opatřeních, aby Severokorejci litovali toho, co udělali, a co je ještě důležitější, která by nás uchránila před tím, co dělají," sdělil americký vyjednavač Christopher Hill, který se účastnil šestistranných rozhovorů o jaderném programu Pchjongjangu.

I Soul trvá na tvrdých opatřeních, protože test představuje "smrtelné ohrožení, které není možné tolerovat." Jižní Korea se navíc obává, že test v oblasti odstartuje závody ve zbrojení . Zkouškou se cítí ohroženo také Japonsko, zatím se však nemíní připojit k jadernému klubu. Japonský premiér Šinzó Abe sdělil, že navzdory ohlášenému severokorejskému testu Tokio nezmění svou politiku, která vylučuje vlastnictví jaderných zbraní. "Nemáme v úmyslu měnit svou politiku, vlastnictví nukleárních zbraní není naší volbou."

Pochybnosti o testu trvají

Analýzy seismických záznamů ukazují, že exploze byla slabá. Vědci uvažují, že pondělní pokus nemusel být tak úspěšný, jak KLDR tvrdí. [celá zpráva] Ze seismických záznamů plyne, že výbuch měl možná sílu nálože 500 tun TNT, i když jiné údaje uváděly až 15 kilotun. Pět set kilotun je na jaderný test neobvykle málo. Výbuchy jaderných náloží Indie a Pákistánu z roku 1998 byly 25 až 50krát silnější.

Malá síla výbuchu ztěžuje ověření, zda se jednalo skutečně o jadernou zkoušku, protože u ní radioaktivita vzrůstá jen málo. Navíc šlo o podzemní test. Ověření testu tak může trvat dva týdny. USA přesto nemíní ustoupit od sankcí s tím, že je potřeba reagovat na to, co Severní Korea řekla.

Podle vědců není zatím jasné, zda se Severní Korea stala další zemí, která úspěšně vyzkoušela jaderné zbraně a zařadila se tak po bok USA, Ruska, Velké Británie, Francie, Číny, Indie a Pákistánu.

Odborníci navíc namítají, že ani úspěšný test neznamená, že Pchjongjang má jadernou bombu či hlavici, natož pak nosič, který by ji dopravil nad cíl.

Reklama

Související články

Severní Korea chce provést jadernou zkoušku

Severní Korea provede jadernou zkoušku, jejímž cílem bude posílit obranyschopnost vůči "nepřátelství" Spojených států. V úterý to oznámilo severokorejské...

USA pohrozily KLDR kvůli jaderným testům

Spojené státy přímo kontaktovaly Severní Koreu a varovaly ji před provedením jaderné zkoušky. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na hlavního...

Výběr článků

Načítám