Hlavní obsah

V Ugandě tragicky zemřel fotograf Oldřich Karásek

– KAMPALA

Český fotograf Oldřich Karásek zahynul v pondělí ve věku 66 let při dopravní nehodě v horské oblasti v Ugandě. Novinkám to potvrdil fotografův bratr Svatopluk Karásek. Při nehodě byli zraněni dva Karáskovi afričtí spolucestující.

Článek

Zpráva o tom, že v pondělí zahynul v Ugandě český občan, médii proběhla už ve středu. Novinkám ho potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová [celá zpráva]

Informaci, že se jedná o Oldřicha Karáska, ve čtvrtek Novinkám potvrdil evangelický farář a bývalý poslanec Svatopluk Karásek.

"Bratr byl v horách, jel autem s domorodcem. Když se auto převrátilo, všichni ostatní se zranili, jen bratr zahynul," řekl Novinkám Svatopluk Karásek.

Karásek jel po dálnici spojující Kampalu s Masakou. Vůz Toyota Hiace se při nehodě převrátil. Oldřich Karásek cestoval společně s dalšími čtyřmi osobami, z nichž tři byli turisté, ale nikoli z Česka. Vozidlo, které řídil profesionální řidič, mířilo do ugandské metropole Kampaly, sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová

"Řidič, který řídil Toyotu Hiace, ztratil kontrolu nad vozidlem, když sjíždělo z hory. Několikrát se převrátilo," uvedla Celina Onyango z policejní stanice v Mpigi. Při nehodě se zranili dva jeho afričtí spolucestující.

Kolegové si Karáska cenili

"Velmi mě to zasáhlo, jeho fotek jsem si hrozně vážil," řekl fotoreportér Jan Šibík, podle něhož budou Karáskovy snímky české fotografii velice chybět. "Byly vždycky takovým pohlazením po duši," uvedl.

Oldřich Karásek

Oldřich Karásek se narodil 30. 11. 1939. Studoval fotografii na Střední průmyslové škole grafické v pražské Hellichově ulici. První úspěch přišel v roce 1966, kdy získal cenu ve fotosoutěži filmového festivalu Cannes.

V roce 1968 začal fotografovat světové hvězdy pro italskou agenturu Vita Press. Během roku 1969 několikrát fotografoval Beatles, mimo jiné i po jejich posledním vystoupení na střeše londýnského studia Apple. Byl pozván také na zásnubní večírek Paula McCartneyho s Lindou Eastmanovou.

O fotografův věhlas se postaral také nikdy nepublikovaný snímek zloděje šperků z domu u Londýna, kde se slavila svatba Jackie Kenedyové a řeckého milionáře Aristotela Onassise. "Myslel jsem, že to je jen drzý paparazzi," odpověděl Karásek na otázku, jak se mu zloděje lezoucího do okna domu podařilo zvěčnit.

Fotografoval také posádku kosmické lodi Apollo 11, herce Marcella Mastroianniho, Petera Sellerse, Richarda Burtona i herečky Sophii Lorenovou a Elizabeth Taylorovou či prince Charlese a anglickou královnu Alžbětu II. Od roku 1989 se specializoval na záběry nejkrásnějších míst naší planety.

Jeho fotografie přiblížila řada publikací, například Praha v proměnách světla, Symfonie pro 100 věží, Bílou stopou, USA českýma očima či 101 nejkrásnějších měst ČR.

Od roku 1973 byl ženatý, měl dceru Zuzanu. V roce 1997 založil vlastní agenturu OK Globe Photo Bank. Jeho bratr Svatopluk Karásek je známý jako nekonformní kněz, umělec a politik.   

Karásek, který byl nositelem řady světových ocenění, patřil k významným postavám české reportážní a dokumentární fotografie i podle fotografa a pedagoga Institutu tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě Vladimíra Birguse: "Jako jednomu z mála českých fotoreportérů se mu podařilo prosadit i v zahraničních agenturách a časopisech. Bylo to nejen kvalitou jeho prací, ale i obrovským pracovním nasazením a schopností pracovat za každých okolností jako profesionál."

Reklama

Související témata:

Související články

Český turista zahynul v Ugandě

Český turista zemřel v pondělí při nehodě v Ugandě. Informoval o tom v úterý ugandský server newvision. České ministerstvo zahraničních věcí informaci o úmrtí...

Výběr článků

Načítám