Hlavní obsah

Severní Korea chce provést jadernou zkoušku

PCHJONGJANG

Severní Korea provede jadernou zkoušku, jejímž cílem bude posílit obranyschopnost vůči "nepřátelství" Spojených států. V úterý to oznámilo severokorejské ministerstvo zahraničí, aniž upřesnilo, kdy se má test uskutečnit. Jižní Korea zvýšila v této souvislosti bezpečnostní opatření.

Článek

KLDR se už v loňském roce označila za atomovou mocnost a tento stav předpokládá "provedení jaderné zkoušky", sdělilo ministerstvo, které ovšem prohlašuje, že země nikdy nepoužije atomovou zbraň jako první.

"Hrozba Spojených států, že rozpoutají jadernou válku, stále roste, stejně jako vyhrožování sankcemi a nátlakem. To způsobilo obtížnou situaci na Korejském poloostrově a v rámci bezpečnosti a nejvyšších zájmů vede KLDR k provedení jaderného testu a k sebeobranným protiopatřením," konstatovalo ministerstvo.

USA: Jde o nepřijatelnou hrozbu

Podle Spojených států by pokus představoval nepřijatelnou hrozbu míru a stabilitě ve světě a ještě více by izoloval KLDR. Británie oznámila, že bude považovat případnou zkoušku za vysoce provokativní čin. Francie na KLDR naléhala, aby od svého úmyslu upustila, přičemž eventuální test by podle ní byl faktorem vážné nestability pro regionální i mezinárodní bezpečnost.

Jihokorejská vláda, které v úterý na naléhavém jednání předsedal prezidentův bezpečnostní poradce, po přehodnocení situace zvýšila stupeň bezpečnostních opatření.

To znamená, že jihokorejská armáda zintezivní monitorování náznaků případné zkoušky. Vláda záležitost projednává také s dalšími zeměmi, které severokorejská činnost přednostně zajímá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám