Hlavní obsah

Korejec je horkým kandidátem na šéfa OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Ghanský politik Kofi Annan končí svou diplomtatickou misi ve funkci generálního tajmeníka Organizace spojených národů (OSN). Na Valném shromáždění OSN nyní je zvolit jeho nástupce. Jedním z nejčastěji skloňovaných jmen je v souvislosti s Annanovým následnictvím jihokorejský ministr zahraničí Pan Ki-mun.

Článek

Ki-mun zvítězil v pondělí v klíčovém neformálním hlasování Rady bezpečnosti OSN o tom, kdo by se měl stát novým generálním tajemníkem OSN.

Annan, který v čele OSN stal po dvě období, funkci opustí na konci roku. Podle pravidel už nemůže znovu kandidovat. Pan Ki-mun uspěl i při hlasování v červenci i na konci září. Má tak velkou šanci stát se osmým šéfem OSN. O post se ucházelo sedm kandidátů, jeden se ale rozhodl odstoupit už dříve.

Členské státy při hlasování o novém šéfovi OSN rozhodují na základě doporučení Rady bezpečnosti, které zpravidla respektují. Konečná volba by měla být letos v říjnu. Podle nepsané tradice o střídání postu mezi kontinenty by se jím po Afričanovi Annanovi měl stát někdo z Asie.

Hlasování v RB bylo tajné. Jednotlivé lístky ale byly na rozdíl od předchozích hlasování barevně odlišné podle toho, jestli byly od stálého či nestálého člena RB OSN. Cílem bylo určit, zda někdo z pěti stálých členů rady, které tvoří Čína, Británie, Francie, Rusko a USA, je proti.

Pan Ki-mun byl jediným z kandidátů, který nedostal ani jeden zamítavý hlas od některé ze zemí disponujícím právem veta.

Reklama

Výběr článků

Načítám