Hlavní obsah

K Filipínám se blíží tajfun, hrozí sesuvy i záplavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Tropická bouře, která se blíží k Filipínám, zesílila ve středu na tajfun, který dostal jméno Xangsane. Východní pobřeží souostroví už bičují jeho silné větry a lijáky. V přístavu kvůli zákazu vyplutí zůstávají stovky trajektů. V zemi hrozí záplavy a sesuvy půdy.

Článek

Tajfun Xangsane je již desátý ve stávající sezoně. Jeho větry mají rychlost 120 kilometrů v hodině a poryvy dokonce až 150 kilometrů. Podle meteorologů tajfun ještě zesílí, než ve čtvrtek udeří na provincii Camarines Sur v oblasti Bicol asi 280 kilometrů jihovýchodně od filipínské metropole.

V pátek Xangsane přeletí Střední Luzon, pak se přesune nad Jihočínské moře a v neděli zamíří k Vietnamu.

Na filipínském pobřeží zůstaly uvězněny stovky cestujících trajektů, jimž úřady nedovolily kvůli bouři vyplout. Zákaz pro vyplouvání plavidel platí i ve druhém největším přístavu v zemi Cebu. Mořské vlny mají být až o jeden a půl metru vyšší než obvykle. Hrozí také sesuvy půdy a záplavy.

Filipíny každý rok zasahuje kolem dvaceti bouří a tajfunů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Japonsku zabíjel tajfun Šanšan

Devět lidí zahynulo v Japonsku v důsledku řádění tajfunu Šanšan, který se v pondělí vydal nad Japonské moře. Podle úřadů je také 310 lidí zraněno a jedna osoba...

Výběr článků

Načítám