Hlavní obsah

Záchranáři hledají v Nepálu vrtulník s 24 lidmi na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMÁNDÚ

Pět záchranných helikoptér v neděli časně ráno vyletělo do hornaté oblasti na východě Nepálu, aby pátralo po vrtulníku soukromé přepravní společnosti, který v sobotu zmizel s 24 osobami na palubě. Jak oznámil nepálský ministr turistiky a civilního letectví, záchranné úsilí maří špatné počasí, které v oblasti panuje. Na palubě vrtulníku je nejméně sedm cizinců.

Článek

"Vrtulníky musí pročesávat oblast z větší výšky, protože v oblasti prší a je zakrytá mlhou," řekl ministr. "Nemohou se dostat níž a podívat se na prohledávané území zblízka." Podle jeho slov bylo na místo vysláno 90 vojáků a policistů, aby posílili pozemní záchranné týmy, které se do východní části země vydaly už v sobotu.

Podle organizace na ochranu přírody WWF, která přelet vrtulníkem organizovala, bylo na palubě nejméně sedm cizinců - finský diplomat a spolu s ním dva američtí, jeden kanadský a jeden australský humanitární pracovník. Dva členové posádky byli Rusové. Na palubě byl podle WWF také náměstek nepálského ministra lesnictví s manželkou a tři vysocí vládní úředníci. Ostatní cestující na palubě vrtulníku tvořili nepálští spolupracovníci WWF a několik místních novinářů.

Vrtulník zmizel v mlze a dešti

Vrtulník ruské výroby typu Mi-17 odstartoval z vesnice Ghunsa asi 500 kilometrů východně od hlavního města Káthmándú v sobotu ráno a čekal jej jen dvacetiminutový přelet do nedaleké vesnice Suketar. Krátce poté s ním letová služba ztratila kontakt a do cíle nedorazil. V době, kdy zmizel letové kontrole, přelétal vrtulník přes hornatou a hustě zalesněnou část Nepálu. Podle meteorologů v té době pršelo a byla silná mlha.

"Doufáme, že všechny, co byli na palubě, se podaří zachránit," uvedl v prohlášení generální ředitel WWF James Leape. "Myslíme na naše pohřešované kolegy a jejich rodiny. WWF dělá vše, co je v jejích silách, aby pomohla nepálské vládě v pátrání po vrtulníku."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám