Hlavní obsah

V Thajsku chtějí více omezit svobodu tisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Vůdce thajských pučistů generál Sonti Búnjaratkalin hodlá omezit svobodu tisku v Thajsku. Na čtvrtek si totiž předvolal na generální štáb armády zástupce domácích sdělovacích prostředků, aby jim zakázal tlumočit v jejich médiích osobní názory Thajců.

Článek

Necelých 36 hodin po převratu, kterým byl sesazen premiér Tchaksin Šinavatra a který mezinárodní společenství odsoudilo jako ohrožení demokracie v zemi, se Thajsko dnes vrací do normálního pracovního života.

Opoziční thajské Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), které vedlo pouliční protesty proti nyní svrženému premiérovi, oznámilo, že zastaví demonstrace. "Prozatím zrušíme naši kampaň, ale jestli se situace nezlepší, vyjdeme znovu do ulic, abychom pomohli obnovit demokracii. Budeme pečlivě sledovat ty, kdo převrat vedli, abychom se ujistili, že udělají, co slíbili, a že vrátí moc zpět lidu. Pokud ohrozí svobodu veřejnosti a svobodu tisku, postavíme se proti nim," řekl mluvčí PAD Surijasaj Katasila.

Generál Sonti Búnjaratkalin, který stanul v čele takzvané Rady pro politické reformy (prozatímní vlády) si nechal předvolat zástupce médií na 16:00 místního času (11:00 SELČ). Jeden z důstojníků, který si přál zachování anonymity, řekl, že Búnjaratkalin hodlá nařídit všem sdělovacím prostředkům, aby "přestaly zveřejňovat SMS-zprávy od televizních diváků a veškeré ostatní osobní názory".

Thajci mohou psát názory přes SMS zprávy

Různé thajské televizní stanice umožňují svým divákům zasílat krátké textové zprávy z mobilních telefonů, přičemž pak jejich text běží v řádku dole na obrazovce.

Znepokojení nad výroky thajské junty ohledně médií a jejím postupem vůči nim vyjádřila už ve středu mezinárodní organizace novinářů Reportéři bez hranic (RSF) se sídlem v Paříži.

"Odnětí svobod nemůže být v žádném případě odpovědí na nezdary minulé vlády. Thajská média, která zažila v posledních letech špatné zacházení, musejí smět pracovat zcela nezávisle," uvedla RSF.

Kontrola tisku už nyní

Pučisté zavedli přísnou kontrolu domácích i zahraničních sdělovacích prostředků. Příslušným nařízením dali ministerstvu spojů možnost zabránit šíření jakýchkoliv informací, které by byly na škodu nové vládě. V hodinách následujících po převratu bylo vysílání zahraničních zpravodajských stanic jako CNN a BBC náhle přerušováno, zatímco thajská média vysílala pravidelná oznámení junty a v přestávkách záběry krále Pchúmipchona Adundéta.

Na středu pučisté v zájmy udržení klidu vyhlásili den pracovního klidu, kdy zůstaly zavřené úřady i školy. Dnes už se život v zemi vrací do normálu.

Bývalý premiér raději pobývá v Londýně

Svržený premiér Šinavatra, kterého puč zastihl v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN, přiletěl ve středu večer soukromě do Londýna, kde vlastní byt a kde studuje jeho dcera. Pučisté ho zvou k návratu do vlasti, zároveň ale sdělili, že by tam mohl být stíhán.

Podle jeho výroků k novinářům, se zdá, že je s osudem, který ho postihl, smířený. "Byl jsem premiérem, když jsem odjížděl (do USA), a při odjezdu odtamtud jsem nezaměstnaný," citovala Šinavatru agentura Thai News. "Chtěl jsem ochotně pracovat pro svou zemi, ale jestliže nechtějí, abych to dělal, tak nebudu."

Reklama

Související témata:

Související články

Thajská armáda převzala moc, Bangkok zažil puč

Vysocí důstojníci thajské armády v čele se Sonthim Boonyaratkalinem se v úterý večer úspěšně pokusili o státní převrat. Armáda ustavila prozatímní vládu věrnou...

Výběr článků

Načítám