Hlavní obsah

Thajská armáda převzala moc, Bangkok zažil puč

BANGKOK/NEW YORK

Vysocí důstojníci thajské armády v čele se Sonthim Boonyaratkalinem se v úterý večer úspěšně pokusili o státní převrat. Armáda ustavila prozatímní vládu věrnou králi. Armáda oznámila, že ovládla Bangkok. Puč byl namířen proti premiérovi Thaksinu Šinawatrovi, který není v zemi, neboť se účastní se zasedání Valného shromáždění OSN.

Článek

"Vyhlásil jsem v Bangkoku výjimečný stav," řekl nejprve premiér v televizním projevu. Vyzval armádu, aby nepodnikala "nelegální přesuny". V Thajsku již delší dobu panovalo dusné politické klima.

Vojáci zablokovali nejen budovy vlády a silnice, ale také pronikli do vládních budov a do kanceláře nepřítomného premiéra. V zemi zatím nepropuklo žádné násilí.

Podle sdělení českého velvyslance v Thajsku Jiřího Šitlera je v zemi klid. Členové české mise v Bangkoku jsou v pořádku.

Šéfem puče generál Boonyaratkalin

Thajský generál Sonthi Boonyaratkalin vyhlásil stanné právo. Vzbouřenci proti premiérovi Šinawatrovi slibují, že nebudou u moci dlouho.

Thajská armáda má pod kontrolou všechny televizní stanice. Proarmádní televize navečer přerušila program a vysílá záběry královské rodiny a vlastenecké písně.  Ve svém programu nabádá lidi ke klidu. Přerušení programu a vysílání vlasteneckých písní bylo typické pro předchozí vojenské převraty. Od roku 1932 zažila země devatenáct pučů.

Vicepremiér Surakiart Sathirathai, který je také v New Yorku, sdělil CNN, že za pokusem o puč stojí vrchní velitel armády. Je přesvědčen, že puč neuspěje a zvítězí zákon. Zdůraznil, že se v zemi mají konat 15. října parlamentní volby, takže není důvod premiéra odstavit násilně. V zemi se konaly v poslední týdnech demonstrace, požadující demisi premiéra.

Za převratem Strana demokratické reformy

Podle expertů na thajské poměry v armádě soupeří dvě skupiny. Jedna z nich podporuje premiéra, ostatní vojáci stojí za vůdcem rebelů, kterým je armádní generál. K pokusu o státní převrat se přihlásila Strana demokratické reformy, za kterou stojí vojenské a policejní špičky. Rebelové kritizují premiéra kvůli korupci. Zvěsti o převratu se šířily v zemi už několik týdnů.

Thaksin Šinawatra zatím zůstává v New Yorku. Míní přednést svůj projev na Valném shromáždění, pak se však okamžitě vrátí do vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám