Hlavní obsah

První vesmírná turistka odstartovala do kosmu

– BAJKONUR

Do vesmíru vyletěla v pondělí první kosmická turistka, kterou je Američanka íránského původu Anousheh Ansariová (40). Je na palubě ruské lodi Sojuz, jež odstartovala v 6.09 SELČ z kazašského kosmodromu Bajkonur a míří k Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na palubě kosmické lodi jsou dále Rus Michail Ťjurin a Američan Michael Lopez-Alegria z USA.

Článek

Start Sojuzu byl pozdržen kvůli odkladům letu amerického raketoplánu Discovery k ISS. [celá zpráva] Posádka s americkou kosmickou turistkou měla do vesmíru vyletěl už 14. září.

Ťjurin a Lopez-Alegria na Mezinárodní vesmírné stanici vystřídají Jeffreyho Williamse z USA a Rusa Pavla Vinogradova, kteří na ISS působili od dubna. Právě s nimi se po deseti dnech ve vesmíru vrátí na Zemi Ansariová, která je ředitelkou  telekomunikační společnosti. Stala se čtvrtým člověkem, který si cestu zaplatil, před ní se do vesmíru jako turisté vydali tři muži. Cena letenky činí 20 miliónů dolarů (440 miliónů korun).

Ansariová se narodila v Íránu, kde žila do svých 16 let. Poté emigrovala do Spojených států. Členkou posádky Sojuzu se stala po vyřazení Japonce Dajsuke Enomota, který v srpnu neprošel lékařskými testy.

Na palubě ISS v současné době dále působí Němec Thomas Reiter.

Reklama

Související články

Desetimiliónová cena X-Prize pro SpaceShipOne

Soukromá pilotovaná vesmírná loď SpaceShipOne v pondělí podruhé během pěti dnů překročila pomyslný práh vesmíru ve výši 100 kilometrů. Tým konstruktéra Burta...

Výběr článků

Načítám