Hlavní obsah

Třetí svět podpořil jaderný program v Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Účastníci končícího summitu Hnutí nezúčastněných zemí v Havaně se shodli ve všech projednávaných bodech. Jedním z nich byla i problematika Íránu a jeho jaderného programu. Zúčastněné země odmítají nátlak USA a OSN a vymiňují si právo používat jadernou energii k mírovým účelům.

Článek

Nezbývá žádný dokument, u něhož by nebylo na ministerské úrovni dosaženo shody, řekl šéf kubánské diplomacie Pérez Roque na tiskové konferenci několik hodin před očekávaným závěrem summitu. Schválení přijatých dokumentů šéfy států a vlád by měla být podle kubánského ministra zahraničí už jen formalita.

Jak Pérez Roque oznámil, shodlo se 118 členských zemí HNZ na podpoře "základního a nezadatelného práva všech států podílet se na aktivitách výzkumu, výroby a využití jaderné energie k mírovým účelům".

Taková formulace představuje podporu zejména pro Teherán v jeho sporu se Západem o kontroverzní íránský jaderný program. Írán odmítá zastavit procesy obohacování uranu a trvá na tom, že jeho jaderný program je zaměřen výhradně na mírové cíle zajištění energetické soběstačnosti země. Západ v čele s USA však Teherán podezřívá ze snah o výrobu jaderných zbraní.

Hnutí nezávislých států vzniklo v roce 1961 jako sdružení zemí, které se nechtěly přidat ani na jednu stranu tehdy probíhající studené války. Nyní má HNZ 118 členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám