Hlavní obsah

První vesmírná turistka má letět už v září

Právo, DPA, vpl
MOSKVA

Americká milionářka íránského původu Anousheh Ansariová (39) se stane v září první vesmírnou turistkou. Nahradí japonského podnikatele Daisuka Enomota (34), který neprošel lékařským vyšetření, takže ho ruská vesmírná agentura Roskomos musela z letu vyloučit.

Článek

Ansariová odstartuje na palubě ruské rakety Sojuz TMA-9 z kazašského kosmodromu Bajkonur 14. září spolu s americkým astronautem Miguelem Lopezem-Alegriem a ruským letovým inženýrem Michailem Ťurinem. Na zem se vrátí po deseti dnech spolu se stálou posádkou Mezinárodní kosmické stanice ISS - ruským velitelem Pavlem Vonogradovem a americkým letovým inženýrem Jeffem Williamsem, kteří na ISS pobývají od 1. dubna.

Zaplatila dvacet miliónů dolarů

Ansariová, která za misi zaplatila 20 miliónů dolarů (asi 440 miliónů korun), už má za sebou přípravu ve Hvězdném městečku.

Bylo jí dvanáct, když v roce 1979 islámská revoluce svrhla šáha. Její otec přišel o práci, když vláda zavřela velkoobchod s vínem, který řídil. Jako sedmnáctiletá se přestěhovala do USA, kde studovala technické obory a seznámila se s pozdějším manželem a obchodním partnerem Hamidem (42). Se vstupním kapitálem 50 tisíc dolarů dvojice založila firmu Telecom Technologies Inc, jejíž hodnotu experti o osm let později odhadovali na takřka 500 miliónů dolarů. Ansariovi pak firmu v roce 2000 prodali a založili novou.

Astronaut prořekl název nové lodě

Název nové kosmické lodě, která má podle plánů amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) vrátit astronauty na Měsíc, nechtěně prozradil astronaut Williams. "Projekt jsme sledovali několik let, dnes se jmenuje jinak- Orion," řekl v rozhovoru z ISS přenášeném satelitní rozhlasovou stanicí.

NASA přitom chtěl název vesmírného plavidla, jež má po roce 2010 nahradit současné raketoplány, držet pod pokličkou až do 31. srpna. kdy oznámí výrobce. O kontrakt usilovaly společnost Lockheed Martin a konsorcium firem Northrop Grumman a Boeing.

Čína s Ruskem se chystají k Marsu

Čína a Rusko připravují na rok 2009 společnou misi k Marsu bez lidské posádky. "Rusko vyšle raketu, Čína dodá zařízení, které by mělo provést výzkum na planetě", řekl Jie Pchej-ťien z čínské akademie vesmírných technologií. Přístroje by měly získat vzorky hornin z rudé planety a jednoho z jejích měsíců.

Příští rok Peking vyšle první ze sond k Měsíci, kolem něhož by měla rok obíhat a sbírat data a snímky jeho povrchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám