Hlavní obsah

Z filipínské sopky Mayon se valí láva

– LEGAZPI

Po svazích filipínské sopky Mayon se valí láva. Z ohrožené oblasti bylo už dříve evakuováno na 40 tisíc zemědělců a je do ní zakázaný vstup. Vědci v pondělí varovali, že v nejbližších dech by mohla přijít větší erupce.

Článek

Evakuovaní obyvatelé se však navzdory nebezpečí vracejí do svých domovů, aby nakrmili drůbež a prasata, nebo si tam vyzvedli oblečení. Jsou si přitom vědomi nebezpečí, ale vracejí se, protože v oblasti mají svou jedinou obživu.

"Oblast střeží vojáci, ale víme, že někteří lidé pronikli zpátky," uvedla sociální pracovnice z města Legazpi Marlene Manayaová. "Víme, že je to pro vesničany nepohodlné, ale snažíme se držet mimo. Nemohu říci, jak dlouho to může trvat," dodala s pochopením pro potřeby evakuovaných.

Asi patnáct set lidí je natěsnáno ve škole, kde není žádné soukromí a panuje tam hluk, protože děti neustále pláčí. Problémem jsou také špatné hygienické podmínky.

Reklama

Související témata:

Související články

Filipínská sopka Mayon hrozí erupcí

Záchranáři v úterý evakuovali desetitisíce lidí z okolí filipínské sopky Mayon. Ta totiž hrozí podle odborníků v nejbližší době velkou erupcí. Sopka vychrlila...

Výběr článků

Načítám