Hlavní obsah

Atentátník vyhodil do vzduchu v Afghánistánu vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KANDAHÁR

Dva zahraniční vojáci zahynuli v sobotu při jednom ze dvou po sobě následujících sebevražedných útoků na jihu Afghánistánu. Dalších osm vojáků bylo raněno. Při druhém atentátu zahynulo rovněž pět Afghánců.

Článek

"Mohu potvrdit, že dva koaliční vojáci byli zabiti a osm zraněno při sebevražedném útoku," uvedl mluvčí koaličních sil vedených USA Scott Lundy. Podle afghánské policie přišel při explozi automobilu napěchovaného výbušninami, s nímž sebevražedný útočník najel na kolonu koaličních vozidel, o život také jeden civilista.

Asi hodinu poté následoval další atentát, při kterém sebevražedný útočník odpálil bombu upevněnou na těle. Výbuch si vyžádal život pěti Afghánců.

Afghánská nezávislá komise pro lidská práva (AIHRC) uvedla, že letos zahynulo při násilnostech v zemi přes 600 civilistů. Z toho 70 procent se stalo obětí útoků kdysi vládního radikálního islámského hnutí Taliban a zbytek přišel o život při operacích zahraničních a afghánských jednotek.

V jižních provinciích Afghánistánu pokračuje rozsáhlá vojenská ofenziva spojeneckých a afghánských sil, která začala v červnu a má pokračovat celé léto. Operací, při nichž v posledních dvou dnech zahynuly dvě desítky povstalců, se účastní více než 11.000 amerických, britských, kanadských a afghánských vojáků. Zapojena je do ní i česká jednotka o 120 mužích z Prostějova.

Reklama

Výběr článků

Načítám