Hlavní obsah

Desítky mrtvých při tsunami na Jávě

ČTK, BBC, Novinky, EiTB, Fox News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Zemětřesení v Indickém oceánu o síle 7,7 stupňů na Richterově škále zvedlo dvoumetrovou vlnu tsunami, která zasáhla západní pobřeží indonéského ostrova Jávy, kde zabila nejméně 226 lidí a zničila řadu domů, hotelů i restaurací.

Článek

Epicentrum zemětřesení se nacházelo na mořském dně asi 240 kilometrů jihozápadně od ostrova Jávy. Otřesy začaly v 15:24 místního času (10:24 SELČ) a jejich působení zaznamenali i obyvatelé hlavního města Jakarty, kde se asi dvě minuty chvěly výškové budovy.

"Všechny domy po celé délce pláže byly zničeny," uvedla svědkyně v rozhlasovém vysílání. Lidé utíkali na výše položené oblasti.

Podle ministra dopravy Hatty Radžasy vlna zasáhla dvě města na pobřeží.

Češi zatím nejsou pohřešováni

Ministerstvo zahraničí ČR nemá podle svého mluvčího Michala Bucháčka žádné informace o tom, že by mezi oběťmi cunami či zemětřesení byli čeští občané. Západní pobřeží Jávy nepatří mezi místa, kam v oblasti nejčastěji jezdí. Češi, kteří cestují do Indonésie, většinou navštěvují ostrov Bali či metropoli Jakartu.

Nejvíce postižené je letovisko

Zdá se, že nejhůře postiženou oblastí je okolí Pangandaranu, idylického pobřežního letoviska s plážemi, které je už dlouho populární mezi místními i zahraničními turisty. Podle očitých svědků vyděšení lidé křičeli: "Tsunami, tsunami a šplhali na stromy, nebo se uchýlili do mešit ve vnitrozemí.

"Všechny domy podél pláže jsou zničené," řekla podle AP rozhlasu jedna z žen, která byla svědkem řádění živlu. "Malé hotely jsou zcela zdevastované a nejméně jeden restaurant voda spláchla."

Celkový rozsah škod na postiženém pobřeží není bezprostředně znám. Některé silnice jsou zablokované a v některých oblastech bylo přerušeno elektrické a telefonické vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám