Hlavní obsah

Další zemětřesení na jihu Filipín, nejméně dva mrtví

Manila

Ostrov Mindanao na jihu Filipín postihlo v pondělí zemětřesení o síle 6,6 stupně, oznámila americká geologická služba (USGS). Sílu potvrdil filipínský seismologický úřad. Nejméně dva lidé přišli o život a desítky jich utrpěly zranění, když otřesy ještě více poničily domy, které byly poškozeny už při nedávném zemětřesení z poloviny října.

Foto: Jaypee Catalan, Reuters

Zemětřesením poničená radnice ve filipínském Mabini

Článek

Ohnisko otřesů se nacházelo asi sedm kilometrů hluboko, 25 kilometrů severovýchodně od města Tulunan v provincii Catobato. Od hlavního města Manily bylo vzdáleno 970 km. Otřesy zasáhly oblast v 9:04 (2:04 SEČ). Podle filipínského seismologického úřadu hrozí následné otřesy, uvedla televize Al-Džazíra.

Ve městě Koronadal na jihu ostrova Mindanao podlehl 66letý muž zraněním hlavy, která mu zřejmě způsobil padající předmět. V nedalekém městě Magsaysay zemřel ve škole patnáctiletý středoškolák, na kterého se zřítila zeď, když se snažil utéct z budovy. Otřesy poranily několik jeho spolužáků.

Asi 30 lidí se zranilo, když v Koronadalu utíkali z obytných domů, kanceláří a nákupních středisek. Přes deset osob utrpělo zranění rovněž v nedalekém městě M'lang.

Foto: Jaypee Catalan, Reuters

Zemětřesením poničená místní radnice ve filipínském městě Mabini

Úřady v některých zasažených oblastech uzavřely školní budovy, které budou kontrolovat statici kvůli možnému poškození. Nejméně tři vládní a soukromé budovy, jež poničilo předchozí zemětřesení z poloviny října, utrpěly další škody a zůstávají tak nadále uzavřené.

Zemětřesení na Filipínách zabilo tři lidi a desítky zranilo

Svět

V půli října si zemětřesení na Filipínách vyžádalo tři oběti a několik desítek zraněných. Zemětřesení o síle 6,4 stupně postihlo ostrov Mindanao, kde popraskaly budovy a domy. Přerušena byla dodávka proudu. Lidé v panice vybíhali z obchodů a úřadů na ulici. Otřesy zasáhly také město Davao, rodiště prezidenta Rodriga Duterteh. Město patří k nejlidnatějším v zemi.[celá zpráva]

Souostroví Filipíny leží v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se tam tektonické desky, zemětřesení jsou tam proto častá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám