Hlavní obsah

Požár v Aucklandu hasí už dva dny, stále se ho nedaří zvládnout

– Auckland

Požár v novozélandském Aucklandu, kvůli kterému bylo evakuováno několik tisíc lidí, se stále nedaří zvládnout. Hořet začalo na střeše konferenčního střediska v komplexu budov SkyCity a i po 48 hodinách z místa stále stoupá dým. Kvůli požáru byly zaplaveny podzemní prostory se 400 auty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v centru novozélandského AucklanduVideo: Reuters

 
Článek

Ve SkyCity, kde je i populární věž SkyTower, zasahují stovky hasičů. Jejich mluvčí uvedl, že se jedná o jeden z nejkomplexnějších požárů, se kterými místní hasiči kdy bojovali. Hořet sice začalo na střeše rozestavěné konferenční budovy, ale požár se z ní rozšířil, k čemuž přispěla i izolace.

V noci na čtvrtek se s požárem potýkalo 80 hasičů. „Požár doutná, ale kvůli větru se občas rozhoří. Hasiči se střídají a jejich únava je pečlivě sledována,“ uvedli hasiči.

Kvůli požáru SkyCity nařídil majitel už v úterý evakuaci celého komplexu budov včetně hotelů, pryč muselo několik tisíc lidí. Přestěhovat se musela i televize TVNZ, které měla ve SkyCity své ústředí.

Požár v centru Aucklandu vyhnal tisíce lidí

Svět

Další firmy požádaly své zaměstnance, aby pracovali z domova, než se podaří požár uhasit a rozptýlí se dým.

Ve SkyCity stavěli komerční středisko, kde se měl konal v přespříštím roce summit zemí Asijsko-pacifického hospodářského společenství (APEC). Jde o aktuálně nejdražší stavbu v zemi, náklady na její vybudování činí 703 miliónů novozélandských dolarů (cca 10 miliard korun).

Otázkou je, zda se ji podaří včas dokončit. Hotová měla být v srpnu příštího roku, ale kvůli požáru se stavba asi o rok protáhne, uvedl starosta Phil Gogg.

Výše škod zatím není známa.

Foto: Jason Oxenham, ČTK/AP

Hasiči ve středu dál hasili SkyCity v Aucklandu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám