Hlavní obsah

Ruské superbombardéry Tu-160 poprvé navštívily Afriku, přistály v JAR

Pretoria

Do Jihoafrické republiky ve středu poprvé přiletěly ruské strategické bombardéry Tu-160, schopné nést jaderné zbraně. Odpoledne přistály na letecké základně Waterkloof nedaleko hlavního města JAR Pretorie. Jde o první přistání těchto letadel v Africe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do JAR přiletěly dva ruské strategické bombardéry Tu-160Video: Reuters

 
Článek

„Let letadel dálkového letectva vedl vzdušným prostorem nad vodami Kaspického a Arabského moře a také Indického oceánu,“ uvedlo ministerstvo obrany k trase letu. „Doba letu překročila 13 hodin. Během této doby letci ruských vzdušných sil uletěli přes jedenáct tisíc kilometrů,“ dodal představitel ministerstva pro agenturu Interfax s tím, že za letu doplňovali palivo ve vzduchu. „Let se konal v naprostém souladu s mezinárodními pravidly pro využití vzdušného prostoru,“ zdůraznilo ministerstvo.

Podle ministerstva „v poslední etapě cesty letadel Tu-160 doprovázely stíhačky Saab JAS-39 Gripen jihoafrického letectva“.

Tupolev Tu-160
Čtyřmotorový Tupolev Tu-160 (v kódu NATO Blackjack) je největší a nejrychlejší strategický bombardér na světě. Váží 110 tun a unese 40 tun výzbroje. Létá rychlostí až 2250 km/h.

Do JAR doprovázely oba bombardéry transportní letoun An-124 Ruslan a dopravní Il-62.

Účelem návštěvy je rozvoj dvoustranné vojenské spolupráce. Dohoda o ní byla uzavřena v roce 1995.

Cesta ukazuje globální ambice ruského letectva, které stále častěji podniká dálkové lety nejen k Norsku a Britským ostrovům. Letouny Tu-160 opakovaně navštívily Venezuelu, do Afriky však letěly poprvé. Ukazuje to nejen rostoucí schopnosti ruského letectva, ale snahu Moskvy dále rozšířit oblast zájmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám