Hlavní obsah

Při náletu v libyjské metropoli zahynuly tři děti

Při náletu, který v pondělí zasáhl rezidenční čtvrť v libyjské metropoli, zahynuly tři děti. Další žena a dítě utrpěly zranění. Informoval o tom reportér agentury Reuters a tripoliská vláda uznávaná OSN. Podle vlády za útokem stojí samozvaná Libyjská národní armáda (LNA) vedená polním maršálem Chalífou Haftarem, jež od dubna vede proti hlavnímu městu ofenzivu. LNA ale podíl na útoku odmítla.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Trosky domů po náletu v Tripolisu

Článek

Zabité děti jsou tři sestry a zraněná žena je v kritickém stavu. Další zraněné dívce museli zdravotníci amputovat nohu, informovalo tripoliské ministerstvo zdravotnictví.

Při střetech v Tripolisu a jeho okolí byly již zabity či zraněny stovky civilistů a přes 120 000 lidí muselo opustit své domovy. Haftarovy jednotky vedou tvrdé boje s milicemi, které mezinárodně uznávanou vládu podporují, a ani po několika měsících se jim nedaří proniknout za jižní okraje hlavního města.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tehdejší diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu v této severoafrické zemi kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu Haftarovy LNA, neuznává vládu premiéra Faíze Sarrádže v Tripolisu, za níž stojí OSN. Obě části rozdělené země mají vlastní parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám