Hlavní obsah

Demonstranti v Hongkongu se chystají přerušit dopravu na letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Protestující v Hongkongu se chystají během neděle narušit provoz místního letiště, které je jedno z nejrušnějších na světě. Úřady se obávají opakování scénáře ze začátku září, kdy tisíce demonstrantů chod letiště na několik dní ochromily. Přijaly proto výjimečná opatření a značně omezily dopravu, napsala agentura Reuters.

Foto: Aly Song, Reuters

Demonnstranti, kterým se podařilo do budovy letiště v Hongkongu proniknout.

Článek

Expresní vlak, který spojuje letiště s centrem města, zastavuje jen na konečných. Zastávku v centru od rána hlídají desítky těžkooděnců. Do vlaku a do letištních terminálů smějí vstoupit jen cestující, kteří se prokážou platnou letenkou.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Policie na letišti v Hongkongu

„Na internetu se objevují rady použít falešných palubních letenek nebo dokladů o rezervaci, aby se lidé dostali do prostor terminálů. Letištní správa připomíná, že takové jednání by mohlo být považováno za používání padělku,“ uvedla společnost, jež hongkongské letiště provozuje.

List South China Morning Post napsal, že cestujícíc v obavách z komplikací se vydávají na letiště saž 12 hodin před odletem.

Prodemokratické demonstrace v Hongkongu pokračují již přes tři měsíce. Policie se s protestujícími střetla i v sobotu na předměstí Tuen Mun a později znovu u železniční stanice Yuen Long. Demonstranty rozháněla slzným plynem a gumovými projektily. Podle policie však demonstrovalo jen několik tisíc lidí, tedy výrazně méně než v minulých týdnech.

V Hongkongu se konají masové protivládní demonstrace od letošního června. Lidé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování už správkyně Hongkongu Carrie Lamová slíbila stáhnout. Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření údajných násilností ze strany policie při demonstracích, propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu.

Reklama

Výběr článků

Načítám