Hlavní obsah

V exilu zemřel autoritářský exprezident Tuniska bin Alí

Bývalý tuniský autoritářský prezident Zín Abidín bin Alí zemřel v exilu v Saúdské Arábii, kde se léčil kvůli rakovině prostaty, napsala agentura Reuters s odkazem na jeho právníka. Svržení bin Alího v roce 2011 odstartovalo vlnu povstání v Africe a na Blízkém východě známou jako arabské jaro.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Tuniský exprezident Zín Abidín bin Alí

Článek

Třiaosmdesátiletý bin Alí jako prezident zemi vládl od listopadu 1987, předtím krátce zastával funkci premiéra. Z Tuniska uprchl v lednu 2011, kdy ho masivní protivládní demonstrace donutily odstoupit. V nepřítomnosti byl později odsouzen k několika trestům odnětí svobody včetně několika doživotních.

Revoluce v zemi vypukla koncem roku 2010, kdy se kvůli špatným životním podmínkám upálil mladý prodavač zeleniny. Incident podnítil celostátní protesty. Osm let po bin Alího sesazení se ukazuje, že Tunisko si na cestě k demokracii vedlo lépe než Egypt, Libye, Jemen, Sýrie a Bahrajn, kde se občané také pokusili skoncovat s autoritářskou vládou.

V neděli se v Tunisku uskutečnilo první kolo prezidentských voleb, druhých od bin Alího sesazení. Volby musely být uspíšeny kvůli červencovému úmrtí tehdejšího dvaadevadesátiletého prezidenta Kaída Sibsího, který zemi jako první demokraticky zvolený vůdce vládl od roku 2014.

Ačkoliv většina politiků při kampani apelovala na hodnoty tuniského povstání, jeden z kandidátů se profiloval jako podporovatel někdejší bin Alího vlády - v klání získal čtyři procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám