Hlavní obsah

Německo vytočilo Čínu, ministr zahraničí se sešel s hongkongským aktivistou

Peking/Berlín

Čína v úterý tvrdě zkritizovala schůzku německého ministra zahraničí Heiko Maase s předním hongkongským aktivistou Joshuou Wongem, který přijel do Berlína. Podle Pekingu to bylo neuctivé. Podle agentury Reuters Čína zdůraznila, že žádná cizí země nemá právo vměšovat se do jejích vnitřních záležitostí.

Foto: Roman Pilipey, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová na nedávné návštěvě Číny, kde ji přivítal čínský premiér Li Kche-čchiang.

Článek

„Je to neuctivé k čínské suverenitě a je to vměšování do vnitřních záležitostí Číny,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing na pondělní tiskové konferenci.

Čína je podle ní „extrémně znepokojena” tím, že Německo dovolilo hongkongskému aktivistovi Wongovi návštěvu země a setkání s ministrem zahraničí. „Peking s tím rezolutně nesouhlasí a předložil německé straně oficiální protest,” hřímala mluvčí. Podle ní Čína „jasně nesouhlasí“ se schůzkou.

„Chci zdůraznit, že dění v Hongkongu je vnitřní záležitostí Číny. Žádná zahraniční vláda, organizace či jednotlivec nemají právo se do ní vměšovat,” dodala Chua s tím, že jakékoli snahy rozštěpit Čínu jsou předem odsouzeny k neúspěchu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Wong, který patří k hlavním osobnostem prodemokratického hnutí v Hongkongu, se v pondělí vydal na cestu do Německa a Spojených států s cílem přitáhnout pozornost světa k boji obyvatel Hongkongu za demokratické reformy a svobodné volby.

Peking kádruje i německé novináře

Ještě v pondělí se sešel v německé metropoli s Maasem na akci pořádané německým deníkem Bild. Na Twitteru pak Wong zveřejnil fotografii ze společného setkání a zdůraznil, že hovořili o „situaci okolo protestů a naší věci svobodných voleb a demokracie v Hongkongu“.

Peking odsoudil i postup Bildu: „To je mimořádně špatné pro německá média a politiky, pokoušet se využívat separatistické protičínské vlny.“

Mluvčí čínské diplomacie rovněž připomněla, že německá kancléřka Angela Merkelová při návštěvě Číny minulý týden k situaci v Hongkongu jasně řekla, že je proti násilí a podporuje model ”jedné země, dvou systémů”. Peking proto vyzývá Německo, aby dodrželo své sliby a nevysílalo mylné signály separatistickým hongkongským silám, konstatovala mluvčí Chua.

Protesty v Hongkongu

V bývalé britské kolonii Hongkongu, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, už několik měsíců probíhají rozsáhlé demonstrace. Lidé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, který se nakonec propekingská správkyně Hongkongu Carrie Lamová minulý týden rozhodla stáhnout. [celá zpráva]

Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření násilí ze strany policie při zásazích proti demonstrantům a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu jen obyvateli bez vměšování Pekingu, který ho nyní dosazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám