Hlavní obsah

KLDR vypálila další dvě rakety krátce poté, co slíbila obnovu jednání s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea vypálila v úterý ráno další dvě rakety krátkého doletu, které dopadly do Východního moře. Oznámila to agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejský spojený štáb. Rakety byly vypáleny jen několik hodin poté, co Severní Korea uvedla, že je ochotna koncem září obnovit rozhovory se Spojenými státy o likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Lidé v Jižní Koreji sledují archivní záznam odpalu severokorejské rakety.

Článek

Podle generálního štábu jihokorejské armády KLDR vypálila střely od města Kečong v provincii Pchjongan na jihu Severní Koreje v 6:53 a 7:12 místního času. Obě uletěly 330 km.

Jihokorejský štáb dodal, že Jihokorejci a američtí zpravodajští důstojníci nyní analyzují typ vypálených raket. Zatím neuvedli ani jejich rychlost, ani dosaženou výšku letu. Štáb vyzval Severní Koreu, aby „okamžitě skončila s těmito akcemi, které zvyšují napětí“. Jde už o desátý raketový test provedený Severokorejci od konce července. Naposled KLDR vypálila rakety 24. srpna. Tehdy oznámila, že otestovala nové odpalovací zařízení. [celá zpráva]

Kvůli odpálení raket se mimořádně sešla Národní bezpečnostní rada Jižní Koreje.

Rakety byly vypáleny jen několik hodin poté, co severokorejská náměstkyně ministra zahraničí Čche Son-hui uvedla, že Severní Korea je ochotna koncem září obnovit rozhovory se Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. [celá zpráva]

Rozhovory USA a KLDR jsou ve slepé uličce od únorového druhého summitu mezi prezidentem USA Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Oba státníci se setkali také v červnu na mezikorejské hranici, kde se domluvili, že obnoví jednání na pracovní úrovni.

Foto: KCNA, Reuters

Nové severokorejské mobilní odpalovací zařízení

Reklama

Výběr článků

Načítám