Hlavní obsah

V Hongkongu zadrželi prominentního aktivistu Joshuu Wonga

V Hongkongu byl v pátek zadržen prominentní aktivista hájící demokratická práva Joshua Wong. Podle zpravodajského webu BBC o tom informovala strana, kterou Wong spoluzakládal.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Demokratičtí aktivisté Joshua Wong a Agnes Chowová byli v pátek zadrženi.

Článek

Strana Demosisto uvedla, že Wong byl přinucen nastoupit do soukromého minivanu, když šel na nádraží. Následně byl převezen na policejní stanici. Policie zatím zatčení aktivisty nekomentovala. Zatčení se stalo den před plánovanou demonstrací, jejíž konání policie zatím neschválila.

Policie oznámila, že od začátku protestů v Hongkongu v červnu bylo zatčeno 900 osob. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Carrie Lamová po protestech pozastavila. Demonstrace ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z eroze svobod v důsledku sílící kontroly Pekingu.

Ačkoliv současné protesty nemají vůdce, Wong je mnohými vnímán jako důležitá tvář prodemokratických protestů kvůli jeho významné roli v prodemokratickém hnutí a vlně protestů, jež v roce 2014 trvaly 79 dnů. Wong byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za roli v protestech v roce 2014, teprve letos v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám