Hlavní obsah

Čína přesouvá vojáky k Hongkongu

Hongkong
Aktualizováno

Severně od Hongkongu, kde už několik týdnů obyvatelé protestují proti omezování výsad a dalšímu sbližování s pevninskou Čínou, se soustřeďují čínská vojska. Uvedla to čínská média i pekingský zpravodaj stanice Detsche Welle a zmínil to i americký prezident Donald Trump s odvoláním na vyjádření tajné služby.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Čínští vojáci na obrněnci během Suvorovovy soutěže na Mezinárodních vojenských hrách v Korle v provincii Sin-ťiang

Článek

„Naše zpravodajská služba nás informovala, že čínská vláda přesouvá vojáky k hranicím s Hongkongem,“ uvedl Trump na Twitteru.

Čínská média k soustřeďování sil v Šen-čenu uvedla, že „tanky jsou připraveny ke cvičení“. Podle komunistického listu Global Times, který zveřejnil videa z přesunu, se má jednat o manévry velkého rozsahu.

Armáda už před dvěma týdny protestujícím pohrozila, když jeden z velitelů ve videu vzkázal: „Sami riskujete důsledky.“

O možné hrozbě zásahu se spekuluje také proto, že Peking aktuálně označil aktivity demonstrantů v Hongkongu za "téměř teroristické”. Na hranicích se také pohybují čínské milice.

Redaktor Deutsche Welle Mathias Bölinger připomněl v souvislosti s možnou invazí slova čínského vůdce Ten Siao-pchinga z roku 1989, který řekl k důsledkům zásahu na náměstí Nebeského klidu: „Západ zapomene.“

Bölinger však podotkl, že by Hongkong přestal být mezinárodním finančním centrem a branou do Číny, přes kterou přicházejí investice. Navíc by Čína v případě brutálního postupu zřejmě čelila sankcím.

Letiště v Hongkongu obnovilo provoz

Letiště v Hongkongu obnovilo ve středu provoz, v předchozích dvou dnech muselo kvůli protestům většinu odletů zrušit. Protivládní demonstranti na něm protestovali pět dní v kuse, v pondělí večer se střetli s policií. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Stovky demonstrantů v černých tričkách zablokovaly letiště v Hongkongu Video: AP

Na letišti do středečního rána místního času přetrvaly tři desítky protestujících. V úterý policie nasadila na letišti proti tisícovkám černě oděných manifestantů pepřový sprej a bila je obušky.

Policie odsoudila násilnosti manifestantů a uvedla, že velká skupina z nich „obtěžovala a napadla jednoho turistu a jednoho novináře”.

Zadrženo bylo pět lidí; počet zadržených přesáhl od června, kdy protesty začaly, 600 lidí.

Obnovení provozu bylo oznámeno i v úterý. Nakonec byl kvůli pokračujícím protestům provoz opět přerušen. [celá zpráva]

Protesty na letišti začaly 9. srpna. Postupně sílily, až musel být v pondělí přerušen provoz. [celá zpráva]

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, čelí největší politické krizi za desítky let. To, co začalo jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně přerostlo v požadavek na větší demokratičnost politického systému a na odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

Reklama

Výběr článků

Načítám