Hlavní obsah

Starostu Mogadiša zabila nevidomá zaměstnankyně radnice

Mogadišo

Starostu Mogadiša a dalších šest lidí, kteří 25. července zahynuli při atentátu v somálské metropoli, zabila nevidomá zaměstnankyně radnice. Při sebevražedném útoku jí pomáhala další zaměstnankyně. S odvoláním na páteční prohlášení somálského ministerstva vnitřní bezpečnosti to uvedla agentura Reuters.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Zavražděný starosta Mogadiša Abdirahman Omar Osman.

Článek

„Podle předběžných výsledků vyšetřování se odpálila žena, která pracovala na radnici, pomáhala jí v tom další zaměstnankyně,“ uvedlo ministerstvo vnitřní bezpečnosti k útoku v budově úřadu.

Ministerstvo v prohlášení naznačilo, že svůj handicap žena využila k tomu, aby se vyhnula bezpečnostní prohlídce a dostala se až do starostovy kanceláře: „Zneužila příležitosti a zaútočila na své nadřízené a spolupracovníky.“

Sebevražedná atentátnice na místě zabila šest lidí, mimo jiné tři starosty obvodů Mogadiša. Dalších devět lidí exploze zranila. Mezi nimi byli i 53letý starosta Mogadiša Abdirahman Omar Osman a jeho náměstek. Oba byli druhý den letecky přepraveni do nemocnice v Kataru. Tam starosta podlehl 1. srpna následkům zranění.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Rakev se zavražděným starostou Mogadiša byla přepravena z Kataru do Somálska

K bombovému útoku se přihlásilo islamistické hnutí Šabáb napojené na teroristickou síť Al-Káida. Cílem atentátu byl nově jmenovaný velvyslanec OSN v Somálsku James Swan. Ten ale budovu opustil asi hodinu před výbuchem. Atentát je prvním případem, kdy Šabáb použil k atentátu invalidu.

Podle úřadů není jasné, kde se nachází další zaměstnankyně, která atentátnici pomohla. Měsíc před útokem si obě ženy vzaly v práci volno a navštívily oblast Somálska, která je pod kontrolou hnutí Šabáb.

Reklama

Výběr článků

Načítám