Hlavní obsah

KLRD získala z kyberútoků dvě miliardy dolarů na vývoj zbraní

New York

Severní Korea získala asi dvě miliardy dolarů z kybernetických útoků a z operací s kryptoměnami, které použila na vývoj zbraní hromadného ničení, jejž má zakázaný. Uvádí to nová zpráva Rady bezpečnosti OSN, o níž informovali stanici NBC dva diplomaté. O zprávě v úterý napsala i agentura Reuters.

Foto: KCNA, Reuters

Start nové severokorejské rakety

Článek

Diplomatické zdroje uvedly, že ve zprávě stojí, že Severní Korea platí své pokračující raketové testy z rozsáhlých a stále propracovanějších kybernetických útoků na banky a burzy kryptoměn.

Jde o skutečně rozsáhlý program. Rada bezpečnosti dostala od expertů informaci, že Pchjongjang takto získal až dvě miliardy dolarů na vývoj raket a dalších zbraní. Celková suma však známá není, protože se Severní Korea dokáže vyhnout detekování svých aktivit. Kyberprostor používá k „rostoucím a stále propracovanějším útokům s cílem ukrást prostředky z finančních institucí a z burz kryptoměn”.

Podle diplomatů tyto prostředky umožňují Severní Koreji „získat příjmy způsoby, které je těžší vystopovat a nejsou pod takovým vládním dozorem a regulacemi jako tradiční bankovní sektor”.

Od roku 2016 firmy zabývající se bezpečností na internetu upozorňovaly, že KLDR udělala krok vpřed od útoků na tradiční cíle, jako jsou jihokorejské vládní a vojenské instituce, a rozšířila a diverzifikovala terče svých útoků, u nichž není tak snadné vystopovat, že za nimi stojí Pchjongjang.

Útoky na cizí banky

Už v roce 2015 KLDR při hackerském útoku na účet Centrální banky v Bangladéši [celá zpráva] získala 81 milionů dolarů. I tento útok je zmiňován mezi těmi, které umožnily KLDR získat takovou sumu na vývoj zbraní.

Zpráva také upozorňuje, že KLDR obchází i další sankce, když získává při překládání zboží z lodě na loď na moři mimo přístavy nejen luxusní zboží, jako jsou pancéřované limuzíny [celá zpráva], ale i komponenty pro vývoj zbraní hromadného ničení.

Všechny tyto aktivity mají tak velký rozsah, že umožňují zemi vyhnout se sankcím a dál financovat svůj raketový program.

Zpráva byla předána RB OSN v době, kdy stoupá počet testů nových balistických raket v Severní Koreji. Jde o rakety krátkého doletu s dosahem asi 450 km odpalované z mobilních ramp, které nápadně připomínají ruské iskandery. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám