Hlavní obsah

Podkopáváte čínsko-české vztahy, uškodíte si, varovala Čína Hřiba a pražskou radnici

– Peking • Aktualizováno

Čínskému ministerstvu zahraničí se nelíbí jednání pražské radnice a jejího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Mluvčí ministerstva Keng Šuang uvedl, že Praha jedná velmi nevhodně v tématech, která se týkají čínské suverenity a klíčových zájmů včetně otázek ohledně Tchaj-wanu a Tibetu. Hřib Novinkám napsal, že česko-čínské vztahy nenarušuje.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ministerstva zahraničí Keng Šuang

Článek

Keng odpovídal na tiskové konferenci na otázku, zda může potvrdit, že Čína podnikla opatření proti protičínským akcím pražského magistrátu a primátora. Odpověděl, že tyto aktivity vážně poškodily cítění čínského lidu a podkopaly vztahy mezi oběma zeměmi, zejména dobrou atmosféru vzájemných výměn a spolupráce.

„To je základní důvod, proč (s magistrátem) spojené strany a jednotlivci z Prahy nejsou čínským lidem vítáni,“ řekl Keng.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Naléhal na pražské úřady a zúčastněné politiky, aby změnili své názory a přestali poškozovat čínsko-české vztahy. „Jinak mohou případně poškodit své vlastní zájmy,“ varoval čínský mluvčí.

Hřib odmítá, že by česko-čínské vztahy narušoval. Praha podle něj chce apolitická partnerství založená na kulturní výměně, která budou oboustranně výhodná. Čína by se podle něj měla v česko-čínských vztazích více soustředit na dodržení předchozích slibů investic, které nebyly z její strany splněny.

„Zrušení turné Pražské filharmonie, která už měla podepsanou smlouvu, ukazuje především na to, že Čína není spolehlivý obchodní partner,” uvedl primátor pro Novinky v SMS zprávě.

Tibetské vlajky i změna sesterské smlouvy

Praha pod vedením nové koalice opět začala v březnu vyvěšovat na budovu magistrátu tibetskou vlajku. Pozvání k setkání také dostal předseda tibetské exilové vlády Lobsang Sangay.

Vedení města začalo rovněž jednat s Pekingem o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s čínským městem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současné vedení Prahy odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

„Hlavní město Praha v souladu s Vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území,“ píše se v původním textu dohody. „Chci apolitické rovnocenné partnerství mezi Prahou a Pekingem založené na kulturní výměně,“ uvedl v lednu Hřib.

Smlouva byla schválena v únoru 2016, krátce před březnovou návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga v Praze.

Odveta již probíhá

Hřib také nedávno oznámil, že čínský velvyslanec usiloval na novoročním setkání pražského primátora s diplomatickým sborem o odchod tchajwanského diplomata, což Hřib odmítl. Hlavní město to oznámilo na konci března poté, co stejné čínské žádosti při setkání s diplomaty vyhovělo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Nevoli Číňanů pocítila již před časem i umělecká tělesa spjatá svým názvem s hlavním městem. Například Pražské komorní filharmonii tak čínská strana zrušila povolení k vystoupením v rámci turné, které mělo proběhnout na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám