Hlavní obsah

Na afghánské svatbě se odpálil 13letý chlapec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně pět svatebčanů zahynulo v noci na pátek při útoku sebevražedného atentátníka ve východoafghánské provincii Nangarhár. Zraněno bylo dalších čtyřicet lidí. Podle agentury AP bylo útočníkovi 13 let. Svatbu organizoval velitel provládních milic v okrese Pačeragam, který byl podle afghánských úřadů pravděpodobným terčem atentátu a zahynul při něm.

Foto: Rahmatullah Nikzad, ČTK/AP

Afghánské bezpečnostní síly na místě útoku (ilustrační foto z jiného atentátu)

Článek

Podle mluvčího guvernéra provincie Attaullah Chogyaniho odpálil mladý chlapec výbušniny, které měl připevněné na těle, v domě velitele provládních milic Maleka Tola, jenž útok nepřežil. Do domu přišel atentátník pěšky.

Afghánské úřady stanovily počet obětí na pět, podle místních obyvatel přišlo o život deset lidí. Zranění, mezi nimiž jsou ženy i muži, byli převezeni do nemocnice.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Provincie Nangarhár, která přiléhá k pákistánským hranicím, je považována za hlavní základnu bojovníků teroristické organizace Islámský stát, kterých je v zemi asi 2000. V posledních letech provedli v nangarhárské metropoli Dželálábádu řadu sebevražedných atentátů na vládní úřady i školy.

V provincii působí i hnutí Tálibán, které dlouhodobě vede boj proti vládě v Kábulu podporované Západem.

Malekem vedená milice bojovala proti oběma skupinám. Provládní milice v mnoha oblastech Afghánistánu pomáhají přetíženým bezpečnostním složkám, aby zabránily přechodu stále větší části afgánského území pod kontrolu Tálibánu a bojovníků Islámského státu, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám