Hlavní obsah

Čína na propagandistickém videu ukázala novou nadzvukovou střelu

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propagandistické video bojového arzenálu, které koncem června zveřejnila Čínská národní vesmírná agentura (CASC) na sociálních sítích, má údajně na několika záběrech zachycovat i novou verzi balistické střely Dongfeng-17. Čína se zatím ke spekulacím nevyjádřila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřminutové video, přesněji řečeno animace, ukazuje část čínského vojenského arzenálu při simulacích útoku. Po zveřejnění videa na konci června se začaly znovu objevovat spekulace o nové a výkonnější nadzvukové střele Dongfeng-17, jež měla být testována už před dvěma lety.

Vzhledem k tomu, že Čína spekulace nepotvrdila, lze se jen domnívat, zda je video skutečným znázorněním zbraní, nebo se jedná o propagandu, zamýšlí se zahraniční servery jako australský News.com.au a britský bulvární The Sun.

Desetinásobek rychlosti zvuku

V době, kdy vztahy mezi Spojenými státy a Čínou nejsou optimální, je tak video jasnou zprávou, že Peking se snaží zapojit do závodů v nadzvukovém zbrojení. O to se kromě USA snaží také Rusko, které v minulosti rovněž nadzvukové střely testovalo.

Vylepšená verze střely Dongfeng by měla být schopná dosáhnout rychlosti přibližně 12 tisíc kilometrů v hodině, tedy zhruba desetinásobku rychlosti zvuku. Raketa s doletem až 2500 kilometrů by na sobě mohla nést nadzvukový kluzák, který je díky své obratnosti velmi těžké zachytitelný pro protiraketové systémy.

„Kluzák vyletí z horní části atmosféry a dokáže několikrát rychle změnit směr, což bude pro protiraketové systémy složité,” dodal pro server Global News vojenský analytik Wei Dongxu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám