Hlavní obsah

Při protestech v Kazachstánu bylo zatčeno na 4000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně 4000 lidí zadržela policie během protestů při prezidentských volbách, které se tento měsíc konaly v Kazachstánu. Počet zadržených demonstrantů upřesnil kazašský ministr vnitra. Erlan Turgumbajev současně uvedl, že skoro 700 osob bylo odsouzeno k několikadennímu vězení.

Foto: Alexei Filippov, ČTK/AP

Kasym-Žomart Tokajev, nový kazachstánský prezident

Článek

Protesty se odehrály na den voleb 9. června a v následujících dnech. V největším kazašském městě a bývalé metropoli Almaty se jich účastnily tisíce lidí. Podle agentury AFP byly tyto demonstrace největší za poslední tři roky. Policie demonstrace rozehnala s použitím síly a úřady zprvu informovaly o méně než tisícovce zadržených.

Demonstranti protestovali proti tomu, co považovali za předem dohodnuté předání moci od odcházejícího prezidenta jeho chráněnci. Podobné ukázky nespokojenosti veřejnosti, i když poměrně malé, jsou v Kazachstánu, kde je opozice potlačována, vzácné, poznamenala agentura AP.

Volby podle očekávání vyhrál Kasym-Žomart Tokajev, kterého si za svého nástupce vybral Nursultan Nazarbajev (78). Ten středoasijské zemi vládl od roku 1990.

Tokajev v reakci na demonstrace prohlásil, že svoboda názoru je v Kazachstánu „naprostá“. Avšak někteří občané, „podněcovaní informacemi zvenčí“, si počínali „nedůstojně“ a „provokovali“, a tak policie musela podniknout nezbytná opatření, aby ochránila bezpečnost jiných občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám