Hlavní obsah

Ebola se kvůli bojům rozšířila z Konga do Ugandy

Kampala

V Ugandě v noci na středu zemřel pětiletý chlapec, u něhož byl v úterý potvrzen první případ nákazy virem eboly za hranicí Demokratické republiky Kongo, která čelí nejhorší epidemii nemoci v zemi. Ze zavlečení eboly do Ugandy panovaly dlouho obavy, protože epidemie propukla v místě, kde se bojuje a lidé odtamtud utíkají za hranice.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro, ČTK/AP

Zdravotník v centru pro nakažené ebolou v Beni

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že v Ugandě kromě případu zemřelého chlapce zaznamenala další dva případy nákazy touto nemocí. Oba nakažení jsou ze stejné rodiny - jde o tříletého bratra zemřelého a jeho padesátiletou babičku.

U obou se projevují příznaky nemoci a byli umístěni do izolace v nemocnici Bwera, kde je oddělení pro nakažené ebolou. Hospitalizování jsou i matka a další členové rodiny.

Matka s pětiletým synem opustili Kongo teprve před pár dny. Podle jednoho z ugandských politiků je matka nakaženého provdaná za Uganďana, a věděla tedy, jak se do země dostat jinou cestou než přes hraniční přechody.

Protože příliv uprchlíků neustává, WHO ještě před tímto týdnem nechala testovat vzorky krve padesáti lidí. U žádného nebyl virus přítomen.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro, ČTK/AP

Lidem přicházejícím do Ugandy z DR Konga měří teplotu

Ve snaze zabránit šíření nemoci v Ugandě, místní ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že zahájí očkování všech lidí, kteří s nakaženou rodinou přišli do styku.

Do země už bylo posláno dalších 3500 dávek experimentální vakcíny, celkem je jich už přes 130 tisíc. Očkováno bylo 5000 ugandských zdravotníků pracujících u hranice, uvedl ředitel WHO Tedros Adhnom Ghebreyesus. „Všichni příchozí z Demokratické republiky Kongo budou podrobeni screeningu,“ dodalo ministerstvo

V Kongu se ebolou od loňského srpna nakazilo podle WHO 2062 lidí, přičemž 1390 jich zemřelo. Je to nejhorší epidemie v zemi, která se dříve jmenovala Zair, a druhá nejhorší v historii po té, která zasáhla západoafrické země Liberii, Sierru Leone a Guineu a vyžádala si na 11 tisíc mrtvých.

Foto: Ben Wise, ČTK/AP

Varování před ebolou v ugandském zdravotním středisku Ndaiga u Albertova jezera

WHO kvůli vývoji svolala na pátek mimořádnou schůzku, na níž se má rozhodnout, zda bude ebola označena za hrozbu s mezinárodním dosahem. Z rozšíření nemoci z Konga má i Rwanda. Rwandská vláda oznámila, že zpřísnila kontroly na hranici. Ministryně zdravotnictví vyzvala občany, aby necestovali tam, kde se ebola vyskytla.

Experti se dlouho obávali, že by se nemoc mohla šířit kvůli častým útokům ozbrojených skupin a nedůvěře místních obyvatel ve zdravotnický personál v Kongu.

Zprávy o rozšíření nemoci jsou smutné, ale nikoliv překvapivé, řekl lékař Jeremy Farrar z nadace Wellcome Trust, která financuje vývoj vakcíny. Ačkoliv je Uganda dobře připravená, nemoc se podle něj bude dál šířit: „Ta epidemie je v opravdu hrozivém stádiu a nevykazuje známky toho, že by měla v blízké budoucnosti polevit.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám