Hlavní obsah

KLDR varuje: Pokud USA nezmění nepřátelskou politiku, smlouva ze Singapuru padne

– Pchjongjang/Soul/Washington

Severokorejská státní tisková agentura KCNA vyzvala v úterý Spojené státy, aby ”ukončily svou nepřátelskou politiku” vůči Pchjongjangu, jinak se dohody dosažené 12. června 2018 na historickém summitu v Singapuru stanou pouhým cárem papíru. Od první schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem uplyne ve středu přesně rok.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un během svého druhého setkání v Hanoji

Článek

KCNA varovala, že čtyřbodový dokument podepsaný Trumpem a Kimem, který obě strany zavazuje pracovat na nových vtazích „je v ohrožení, že se stane prázdným listem papíru, protože Spojené státy zavírají oči při jeho plnění“.

„Nyní nastal čas, aby USA odstoupily od své nepřátelské politice k DPRK,“ dodala KCNA, „arogantní jednostranná americká politika nikdy nebude fungovat ve vztahu k Severní Koreji, která si cení své suverenity.”

Prohlášení KCNA, které následuje po obdobném varování z minulého týdne, odráží napětí ve vztazích mezi Pchjongjangem a Washingtonem po druhém summitu Kima a Trumpa letos v únoru ve vietnamské metropoli Hanoji. Tato schůzka skončila předčasně a bez dohody.

Washington po únorovém setkání obvinil Pchjongjang, že požadoval v podstatě zrušení všech sankcí, které na něj byly uvaleny za jeho jaderné a raketové testy, výměnou za pouhé částečné odzbrojení. KLDR naopak uvedla, že žádala zmírnění části sankcí, za což nabízela uzavření veškerých zařízení ve svém hlavním jaderném komplexu v Jongbjonu.

Žádná připomínka schůzky

Japonská tisková agentura Kjódó uvedla, že Severní Korea na poslední chvíli zrušila připomínkovou akci, která se měla v úterý konat v místě prvního setkání Trumpa s Kimem v hotelu Capella na singapurském ostrově Sentosa. Severokorejské velvyslanectví sdělilo, že akce plánovaná v předvečer výročí summitu byla „bez uvedení důvodu” odložena. Ceremoniál měl kromě jiného zahrnovat slavnostní odhalení pamětní desky, která byla v hotelu instalována již před několika měsíci.

Foto: Leah Millis, Reuters

Severokorejský předseda Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump se procházejí zahradou hotelu Metropole.

Mluvčí americké ambasády Camille Dawsonová podle listu Straits Times prohlásila, že USA nemají v plánu si summit nijak připomínat.

Jednání se mohou obnovit

Podle bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona je konání dalšího summitu možné, ale že „míč je na severokorejské straně hřiště”.

Severní Korea dodržuje sliby, že nebude provádět jaderné zkoušky nebo testy interkontinentálních balistických střel. Spojené státy nicméně pokračují ve své „kampani maximálního nátlaku”, protože Kim podle všeho neudělal strategické rozhodnutí upustit od snah o získání jaderných zbraní, řekl v úterý Bolton na konferenci pořádané listem The Wall Street Journal.

Jihokorejský prezident Mun Če-in řekl v pondělí podle agentury Reuters, že je přesvědčen, že se jak rozhovory mezi Severní a Jižní Koreou, tak mezi KLDR a USA brzy obnoví: „Nemyslím si, že situace vyžaduje zásah třetí země.“

Reklama

Výběr článků

Načítám