Hlavní obsah

V KLDR se veřejně popravuje ve školách, na ryncích, hřištích i na polích

Soul

Jihokorejská nevládní organizace Přechodná pracovní skupina pro spravedlnost dokázala nalézt 318 míst, kde se v Severní Koreji veřejně popravuje. Identifikovala je na základě výpovědí 610 severokorejských přeběhlíků, kteří popravám přihlíželi a své výpovědi poskytli během posledních čtyř let. Podrobnosti zveřejnila v úterý ve své zprávě Mapování osudu mrtvých.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Popravy se podle zprávy konají na širokém spektru různých míst od náměstí a tržišť přes břehy řek a pole až po školy a sportoviště. Hromadných poprav se často účastnil i dav více než tisíce lidí, uvedla zpráva. Někdy byli nuceni popravě přihlížet i příbuzní včetně dětí. Nejmladšímu divákovi bylo sedm let.

Část poprav se konala i ve věznicích nebo v pracovních táborech. Jeden svědek vypověděl, že osmdesát vězňů muselo přihlížet popravě tří žen, které se pokusily utéci do Číny. Úředník z ministerstva vnitra před popravou řekl davu: „To by se mohlo stát i vám“.

Zpráva zdůrazňuje, že popravy jsou „klíčovou metodou, jak vyvolat strach a odradit občany, aby se zapojili do aktivit, které si režim nepřeje“.

Popravuje se za široké spektrum činů včetně banálních, jako bylo sledování jihokorejské televize nebo krádež krávy.

Přeběhlíci vypověděli, že většinou odsouzené zastřelí popravčí četa. Tu obvykle tvoří tři lidé, kteří pálí třikrát za sebou. Podle některých výpovědí jsou střelci opilí. Jeden ze svědků se domnívá, že je to proto, že „zabíjení je těžké emočně zvládnout“.

Malé procento odsouzených bylo pověšeno, i když se popravy oběšením měly omezit nebo zrušit v roce 2005. Jeden z autorů zprávy Ethan Šin řekl agentuře AFP, že „to vypadá, že se počet veřejných poprav snižuje“. Dodal, že je možné, že se popravy konají více ve skrytu vzhledem k tomu, že chce KLDR „být uznána za normální stát“.

Reklama

Výběr článků

Načítám