Hlavní obsah

Kazachstán má po téměř 30 letech nového prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentské volby v Kazachstánu vyhrál podle předběžných výsledků úřadující šéf státu Kasym-Žomart Tokajev, získal téměř 71 procent hlasů. Po téměř třiceti letech je to teprve druhý prezident. Volby doprovázely protesty, proti nimž zasahovala policie.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Kasym-Žomart Tokajev

Článek

„Kasym-Žomart Tokajev dostal 6,5 milionu hlasů, čili 70,76 procenta hlasů voličů,“ oznámil náměstek předsedy ústřední volební komise Konstantin Petrov. Volební účast podle komise dosáhla 77,4 procenta.

Z voleb poprvé po téměř třiceti letech vzešel jiný vítěz než Nursultan Nazarbajev (78), který této středoasijské zemi vládl od roku 1990 a Tokajeva (66) doporučil za svého nástupce. Sám na funkci rezignoval, uvedl, že země potřebuje nové vůdce. Vítězství Nazarbajevova spojence se všeobecně očekávalo.

Tokajev před volbami sliboval pokračovat v díle svého předchůdce. Jedním z jeho prvních rozhodnutí jako úřadující hlavy státu bylo přejmenovat hlavní město Astanu na Nur-Sultan na Nazarbajevovu počest.

Kasym-Žomart Tokajev se narodil 17. května 1953. Jeho otec Kemel Tokajev byl známým kazašským spisovatelem a veteránem druhé světové války. Vystudoval prestižní Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO) a hned po studiu nastoupil na sovětské ministerstvo zahraničí. V roce 1992 nastoupil na ministerstvo zahraničí nezávislého Kazachstánu, kde to v roce 1994 dotáhl až na funkci ministra. Jako šéf diplomacie se podílel na denuklearizaci Kazachstánu a za svou zemi podepsal například Smlouvu o úplném zákazu jaderných zkoušek (CTBT), která však dosud nevstoupila v platnost.

O funkci prezidenta se ucházelo sedm kandidátů, ale kromě úřadujícího prezidenta neměli ostatní velkou šanci na úspěch. Nevládní organizace navíc upozorňovaly, že se v zemi nekonala prakticky žádná předvolební kampaň.

Druhý nejúspěšnější kandidát, opoziční aktivista Amiržan Kosanov, získal podle předběžných výsledků podporu necelého půldruhého milionu voličů, tedy 16,02 procenta hlasů. Výsledky ostatních uchazečů se pohybují mezi jedním až pěti procenty hlasů.

V neděli se v zemi konaly protesty, při nichž bylo zadrženo nejméně 500 lidí. Protestů v největším kazašském městě a bývalé metropoli Almaty se účastnily tisíce lidí. Podle agentury AFP byly tyto demonstrace největší za poslední tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám