Hlavní obsah

Diplomaté dojednávající schůzku Kima s Trumpem zmizeli, někteří prý byli popraveni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea po neúspěchu jednání s USA popravila svého zvláštního vyjednavače v USA Kim Hjok-čchola a čtyři další diplomaty, uvedl v pátek server CNBC s odvoláním na jihokorejský list Čoson ilbo. Podle něj byli zabiti už v březnu. Zprávu se ale nepodařilo zatím ověřit, podle agentury AP se proto má brát s rezervou, několik diplomatů se však od únorového summitu neobjevilo na veřejnosti.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un na fotografii z 9. května, kdy přihlížel testům zbraní

Článek

Kim Hjok-čchol byl spolu se čtyřmi diplomaty popraven na letišti Mirin u Pchjongjangu, řekl zdroj jihokorejského listu: „Byl obviněn ze špionáže pro Spojené státy a za poskytování špatných informací o jednáních (s USA), neboť nepochopil americké záměry.“

Kim Hjok-čchol mohl být podle Hong Mina z Korejského institutu pro národní sjednocení popraven, protože on informoval přímo severokorejského vůdce Kim Čong-una: „Jeho úkolem bylo přesně tlumočit Kimovi americké postoje, ale nejsem si jist, zda byl schopen pochopit (americké) záměry nebo strategii vyjednávání.“

Do summitu byl považován za nadějného politika.

Podle agentury Reuters byl odstaven a spolu s dalšími diplomaty poslán do pracovního převýchovného tábora, ale o popravě nejsou žádné důkazy.

Odstaven byl i bývalý šéf tajné služby

Neúspěch summitu tvrdě pocítil i místopředseda ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce Kim Jong-čchol, který summit s USA dojednával a setkával se s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem.

Od neúspěšné druhé schůzky severokorejského předsedy Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, která se konala v únoru v Hanoji, se Kim Jong-čchol neobjevil na veřejnosti. Muž, který kdysi stál v čele severokorejské tajné služby, byl poslán do pracovního převýchovného tábora na severu KLDR u hranic s Čínou, dodal list Čoson ilbo. Už v dubnu informoval jihokorejský zákonodárce, že Kim Jong-čchol byl sesazen.

Na veřejnosti se neobjevili po summitu ani jeho spolupracovníci, naopak na své posty se vrátili diplomaté, které odstavil stranou.

V pracovním převýchovném táboře skončila i tlumočnice na summitu, údajně nízce lhala.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení ani kancelář prezidenta se ke zprávě listu nevyjádřily. Mluvčí řekl, že je nevhodné komentovat zprávu, kterou je třeba napřed potvrdit.

KLDR brojí proti lidem dvojí tváře 

Severokorejská stranický list Rodon Sinmun ve čtvrtek varoval před představiteli, kteří mají „dvojí tvář“. Pohrozil jim, že budou čelit „tvrdému odsudku revoluce“.

„Je protistranické a protirevoluční předstírat úctu k vůdci přímo před ním, když sníš o něčem jiném,“ uvedl v komentáři a označil podobné lidi jako zrádce a převlékače kabátů, kteří jen memorují slova o loajalitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám