Hlavní obsah

Volby v Austrálii překvapivě vyhrála vládní koalice

Překvapivě v porovnání s odhady dopadly sobotní volby v Austrálii. Většinu hlasů získala vládní středopravá Liberálně národní koalice stávajícího premiéra Scotta Morrisona. Přitom ještě po uzavření volebních místností odhady favorizovaly spíše opoziční labouristy. Jejich šéf Bill Shorten už uznal porážku.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Australský premiér Scott Morrison s rodinou při projevu po sobotních volbách.

Článek

BBC dokonce označila výsledky za „zázračné vítězství”. Sám Morrison v sobotním projevu uvedl, že vždy věřil na zázraky. Poděkoval „mlčícím Australanům, kteří pro jeho stranu hlasovali.”

Konečné výsledky zatím nejsou, Morrisonovo uskupení ale už získalo 75 mandátů, k většině jich je potřeba 76. Labouristé mají jistých 67 křesel. Další strany mají šest mandátů.

Tématem předvolební kampaně byly klimatické změny, na něž Austrálie velmi doplácí. Vidět je to například na korálových útesech a na vlastní kůži to obyvatelé zažívají v létě, kdy teploty v posledních letech dosahují extrémních hodnot.

Morrison ale odmítá příliš velké snižování emisí skleníkových plynů. Argumentuje tím, že by to mělo vliv na průmysl. Země podle ČTK patří ke dvaceti největším klimatickým provinilcům.

V Austrálii jsou volby povinné, nicméně za neúčast bez řádné omluvy hrozí pokuta v přepočtu asi jen 300 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám