Hlavní obsah

Statečný muž zabránil atentátníkovi vejít do kostela, části věřících zachránil život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo

Jedním z kostelů na Srí Lance, ve kterých na Velikonoční neděli zaútočili atentátníci, byl ve městě Batticaola. Počet obětí tam však byl nižší, protože jeden z věřících nedovolil atentátníkovi vejít dovnitř, ten se proto odpálil venku. Muže to stálo život, mnoho jiných životů tím ale bylo zachráněno, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Dvůr sionského kostela v Battaicaloe na Srí Lance, kde se odpálil atentátník

Článek

Podnikatel ve stavebnictví Rameš Radžu šel o Velikonoční neděli se svou ženou Chrišantini a dvěma dětmi ve věku 12 a 14 let na mši do siónského kostela v Batticaole. Po nedělní škole žena s některými dětmi posvačila na dvoře před začátkem velikonoční mše. Byl s nimi i Radžu, který si všiml muže s batohem, jehož neznal.

Přistoupil k němu a muž mu řekl, že v batohu má videokameru, protože přišel natáčet věřící na mši.

Donutil ho odejít

„Můj muž cítil, že je něco v nepořádku, a informoval ho, že na to musí mít předem povolení,“ řekla Chrišantini. „Pak ho donutil odejít,“ dodala.

Sama zamířila s dětmi do kostela na mši, kde bylo v tu chvíli 450 lidí. Pak uslyšela ohromnou ránu. Protože začalo hořet, věřící v panice utíkali pryč.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Lidé v Negombu se účastní masového pohřbu obětí nedělního masakru na Srí Lance

Chrišantini s dětmi před ohněm utekla a začala pátrat po svém muži. O několik hodin později se podařilo objevit Radžuovo tělo. Zemřel na místě výbuchu, když se pokoušel vyvést atentátníka.

Příběh potvrdil jeho známý taxikář Arasaratam Verl, podle kterého podezřelého „muže vytlačil ze dveří kostela“

Atentátník mluvil i s pastorem

S atentátníkem mluvil i pastor Kumaran. „Ptal jsem se ho, kdo je a jak se jmenuje. Pravil, že je muslim a chce navštívit kostel,“ uvedl křesťanský duchovní.

Dál se s ním ale bavit nemohl, aby nezmeškal mši. Když šel k oltáři, uslyšel výbuch. Uviděl krev obětí rozstříknutou po zdech.

„Bylo zabito 28 lidí včetně 12 dětí. Dva lidé jsou v kritickém stavu,“ dodal podle serveru Christina Post. Mezi mrtvými je i 13letý syn taxikáře Verla. „Moje starší sestra byla taky zabita a mé dvě mladší sestry a švagr jsou v kritickém stavu,“ řekl  Verl listu The Times of India.

Další životní rána

Radžuova žena Chrišatnini tak v neděli utrpěla další krutou životní ránu. Vyrůstala jako sirota, protože za občanské války jí podřezali matku a pak za podezřelých okolnosti zemřel i její otec.

Šest sebevražedných atentátů si na Srí Lance vyžádalo v neděli celkem 359 mrtvých. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám