Hlavní obsah

Na Srí Lance zadrželi Syřana. Mrtvých po krvavé Velikonoční neděli přibývá

– Kolombo • Aktualizováno

Na Srí Lance stoupl počet zadržených podezřelých na čtyři desítky. Kromě místních občanů je mezi nimi i jeden Syřan. Do země míří speciální tým Interpolu, který by měl srílanské policii pomáhat s vyšetřováním série nedělních útoků, jejíž tragická bilance už stoupla na 310 obětí na životech a dalších více než 500 zraněných, napsal server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útoky na Srí Lance mají 310 obětí, policie zadržela 40 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Vládní a vojenské zdroje v úterý agentuře Reuters sdělily, že úřady zadržely i syrského občana. Je ve vazbě, aby mohl být vyslechnut v souvislosti s nedělními atentáty na kostely a hotely. „Byl zatčen po výsleších místních podezřelých,“ uvedl jeden zdroj.

Mezi zadrženými je podle policejního mluvčího také například řidič dodávky, kterou údajně používali atentátníci, nebo majitel domu, v němž někteří z nich bydleli. Většinu zatčených tvoří místní lidé, ačkoli policie pátrá po možném zapojení cizinců. Vyšetřování dosud vedlo k závěru, že za smrt 310 lidí a zranění dalších 500 nese vinu sedm sebevražedných atentátníků, kteří útočili především v hotelích a křesťanských kostelích metropole Kolomba.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Komando speciálních sil vniká do domu ve srílanském Kolombu, kde se podle nich skrývají radikálové spojení s nedělními útoky na kostely a hotely.

Úřady z útoků viní místní islamistickou organizaci Tauhíd džamáte. Samy přiznaly, že o chystaných útocích měly informace předem, ale nepředaly je premiérovi. [celá zpráva]

Interpol pomůže hledat ve své databázi

Tým je vyslán na žádost srílanských orgánů a jsou v něm odborníci se zkušenostmi v oblasti vyšetřování trestných činů, výbušnin, boje proti terorismu a identifikace obětí.

„Informace k identifikaci těch, kteří se podíleli na útocích, mohou pocházet odkudkoliv,“ řekl generální tajemník Interpolu Jürgen Stock. Interpol má však rozsáhlou mezinárodní síť a také databázi, která je při vyšetřování atentátů nezbytná.

V současné době se prochází databáze odcizených a ztracených cestovních dokladů, což by pomohlo určit  možné odkazy nebo mezinárodní trasy teroristů, píše Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velikonoční útoky na Srí Lance mají na svědomí téměř 300 mrtvých a 500 zraněnýchVideo: Reuters

Platí výjimečný stav

Na ostrově začal platit mimořádný stav, který vyhlásil prezident Maithripalu Sirisenu. Policii a armádě to umožní zatýkat a vyšetřovat bez soudního povolení. Toto opatření bylo několikrát vyhlášeno v době občanské války, která na Srí Lance skončila před deseti lety.

Sedm sebevražedných atentátníků zaútočilo v neděli na Srí Lance. Zhruba ve stejnou dobu nastaly exploze ve třech kostelech a třech luxusních hotelech. Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba a později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty.

Foto: Chamila Karunarathne, ČTK/AP

Poničený interiér kostela sv. Šebestiána v Negombu na váchodě Srí Lanky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám