Hlavní obsah

Súdánský prezident Bašír byl zatčen, sdělil ministr obrany

Chartúm
Aktualizováno

Súdánský prezident Umar Bašír byl po 30 letech u moci svržen a zatčen, sdělil ve čtvrtek ministr obrany Awad Ibn Ouf. Zemi povede podle jeho slov po dvouleté přechodné období vojenská rada, poté budou následovat volby. Súdánci proti prezidentovi od prosince protestovali. Hlavním organizátorům protestů se však nelíbí ani představa vojenské vlády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masové protesty v SúdánuVideo: Reuters

 
Článek

Armáda už ráno občany připravila na to, že mají očekávat důležité prohlášení. To však nepřicházelo a rozhlas hrál vojenské písně. Ještě před vystoupením ministra obrany nepotvrzené zprávy hovořily o tom, že Bašír padl a že je v domácím vězení.

„Vidím, jak všichni lidi v Súdánu mají radost z konce diktátora,“ řekl BBC demonstrant Jásir Hohle.

Podle saúdské televize Al-Arabíja byli propuštěni všichni političtí vězni.

Umar Bašír ztratil podporu ozbrojených sil, protože vojáci několikrát v posledních dnech chránili demonstranty před útoky provládních milicí.

Protesty propukly v prosinci v reakci na zvýšení cen potravin a paliv. Později začali demonstranti požadovat i konec režimu. V sobotu jich desetitisíce demonstrovaly vsedě před ministerstvem obrany a nedalekým sídlem prezidenta. Protesty pokračovaly i v dalších dnech.

Vláda přiznala, že v úterý bylo při střetech zabito 11 lidí, z toho šest příslušníků Národní zpravodajské a bezpečnostní služby.

Zda protesty nyní skončí, ovšem není jasné. Hlavní skupina, která za nimi stojí, podle agentury Reuters oznámení armády odmítla a vyzvala k dalším demonstracím.

Agentura AP píše, že mnoho demonstrantů se obává, že vojáci odmítnou požadavky občanů na předání moci. Jejich vůdci údajně s armádou vyjednávají o přechodné vládě a dali předem najevo, že s převratem nebudou souhlasit. Chtějí, aby protesty vsedě pokračovaly tak dlouho, dokud moc nepřevezme civilní vláda.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

Súdánský prezident Umar Bašír na fotografii z února 2019

Umar Bašír
Generál Umar Bašír se dostal k moci v roce 1989 při puči vedeném islamistickými důstojníky. V devadesátých letech umožnil v zemi působit i Al-Káidě a Usámovi bin Ládinovi. V roce 2009 se stal první hlavou státu stíhanou za válečné zločiny Mezinárodním trestním soudem kvůli masakrům v Darfúru. Za jeho vlády se odtrhl v roce 2011 Jižní Súdán a země přišla o tři čtvrtiny zásob ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám