Hlavní obsah

Střelce z Christchurche obžalují z 50 vražd

Wellington/Canberra

Australan Brenton Tarrant, zadržený a obviněný po střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, se bude zodpovídat z padesáti zločinů vraždy a devětatřiceti pokusů o vraždu. Oznámila to ve čtvrtek novozélandská policie. Další obvinění podle ní nejsou vyloučena.

Foto: Pool, Reuters

Brenton Tarrant před soudem v Christchurchi

Článek

Osmadvacetiletý bělošský extremista, který 15. března svůj útok nahrával a přenášel v přímém přenosu na internet, předstoupí v pátek před soud, aby vyslechl obvinění. Řízení má být krátké, jeho obsahem bude kromě obvinění jen úřední identifikace obžalovaného. Nebude ani dotázán, zda se cítí vinen. Obhajovat se chce sám.

Austrálie bude trestat sdílení násilí 

Australský parlament schválil ve čtvrtek v Canbeře zákon, který umožňuje pokutovat společnosti vlastnící sociální média a uvěznit jejich manažery, pokud bezodkladně neodstraní ze sítě násilný obsah. Zákon je bezprostřední reakcí na střelbu v Christchurchi. Firmy mohou být potrestány pokutou ve výši deseti procent ročního obratu a manažeři až tříletým vězením.

Společnosti jako Facebook nebo Google se dopustí trestného činu, pokud ze svých serverů neodstraní videa nebo fotografie vražd, mučení nebo znásilnění. Australskou policii jsou podle zákona povinny o podobném obsahu informovat, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám