Hlavní obsah

Střelec z Nového Zélandu udělal před soudem neonacistické gesto

Australan Brenton Tarrant, který je obviněn z teroristického útoku v novozélandském městě Christchurch, stanul v sobotu ráno místního času před soudem. Osmadvacetiletý útočník, který je podezřelý ze zavraždění téměř pěti desítek lidí, ukázal před kamerami na spoutaných rukou neonacistické gesto, informoval server Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brenton Tarrant udělal u soudu neonacistické gestoVideo: Reuters

 
Článek

Tarrant, jenž se před soudem objevil za sklem s pouty na rukou a úsměvem na tváři, ukázal symbol, který bývá mimo jiné přisuzován neonacistickému „white power”, tedy bílá síla. U soudu se objevili i někteří pozůstalí po obětech.

Gesto ruky přezdívané o-KKK může v podání neonacistů znamenat heslo Bílá síla (White Power). Příběh přetvoření běžného gesta znamenajícího, že je vše v pořádku v tento význam, je složitější.

Gesto O-KKK
Jistě, toto gesto zná každý normální člověk jako tzv. OK, tedy že je vše v pořádku. Používá se někdy i pro projevení spokojenosti. Je to zhruba dva roky, co se na fóru 4chan jeden člověk pokusil rozšířit hoax, že jde ve skutečnosti o neonacistický pozdrav, který mnoho osobností používá, a zasvěceným tak dává skrytě najevo svůj postoj.Prsty mají tvořit písmena WP, tedy zkratku slov White Power (Bílá síla). Jak už to tak na internetu bývá, tento nesmysl se skutečně začal poměrně rychle šířit, gesto začalo být známé mimo jiné i jako O-KKK (v narážce na Ku-klux-klan) a objevily se i hashtagy jako #PowerHandPrivilege či #NotOkay.Kuriózní však je, že se hoax skutečně zalíbil množství zejména amerických bílých extremistů, kteří jej začali šířit také. Gesto navíc začali používat při focení a nebo se s ním při setkání pobaveně zdravili. Postupem času se mezi nimi gesto stále více zažilo a začali jej často používat pro provokaci svých odpůrců.Ačkoliv se využívání a význam tohoto gesta v průběhu času drobně mění, američtí neonacisté jej stále primárně používají k „trollení” svých odpůrců. Ačkoliv jsou to primárně oni, kdo někomu sednul na lep...

Je pravděpodobné, že se Tarrant inspiroval Norem Andersem Breivikem, který v roce 2011 v Norsku povraždil více než sedm desítek lidí a před soudem rovněž dával najevo sympatie k extremismu. Později byl odsouzen k 21 letům vězení a u soudu zdravil také velmi nestandardním gestem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelbu v mešitách si natáčel útočník na video Video: Reuters

Sám útočník, původem z Austrálie, se na Breivika odvolává v manifestu, který před útokem zveřejnil na internetu. Jeho cílem údajně měla být msta za oběti, které mají na svědomí islámští teroristé.

Zemřelo nejméně 49 lidí

Při pátečních útocích zemřelo v novozélandském městě nejméně 49 osob, další desítky se pohřešují a více než deset osob je v kritickém stavu . Většina obětí byli návštěvníci mešit, kam ozbrojený muž vtrhl a začal střílet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují oběti střelby na Novém ZélanduVideo: Reuters

Podle svědků, se kterými hovořila TV New Zealand, řada lidí z mešity Al Noor po útoku krvácela. Jeden z přeživších televizi řekl, že viděl jednoho útočníka, jak střelil člověka přímo do hrudi. Podle něj útok trval zhruba 20 minut a vypáleno bylo asi 60 ran.

Související témata:

Výběr článků

Načítám