Hlavní obsah

Střelce z novozélandské mešity inspiroval masový vrah Breivik

– Christchurch

Osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který postřílel ve dvou mešitách v novozélandském Christchurchi 49 lidí, byl rasista, který obdivoval masového vraha Anderse Breivika. Plyne to z 73stránkového manifestu, který zveřejnil před svým zatčením.

Foto: Reuters

Brenton Tarrant, střelec z novozélandského Christchurche

Článek

Tarrant se označil za „obyčejného bělocha“. Uvedl, že k činu ho inspiroval norský masový vrah Anders Breivik. „Četl jsem texty Dylanna Roofa a mnoha dalších, ale jediný, kdo mne opravdu inspiroval, byl rytíř Breivik,“ napsal. Dodal, že dostal požehnání k útoku od „znovuzrozeného templářského řádu“. Breivik o sobě tvrdil, že obnovil tento řád, aby zachránil Evropu.

Dylann Roof ve svých 21 letech zastřelil 17. června 2015 devět černochů na mši v kostele v Charlestonu, aby rozpoutal rasovou válku.
Anders Breivik 22. července 2011 pozabíjel 77 lidí, když spáchal teroristický útok v Oslu a pak postřílel účastníky sociálnědemokratického tábora na ostrově Utøya.

Tarrant zdůraznil, že se chtěl pomstít za „tisíce mrtvých, které mají na svědomí cizí vetřelci“.  Na zbraních měl napsána jména bojovníků proti muslimům, jako byli černohorský vojevůdce Marko Miljanov Popović, který v 19. století bojoval proti Turkům, nebo Bajo Pivljanin, který velel v bojích proti osmanské říši vedených v Bosně. Uvedl tam i datum obléhání Vídně Turky v roce 1683.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Anders Breivik

Svým činem chtěl odradit další muslimy, aby přijížděli do západních zemí. „Masová imigrace podvrací náš národ, ničí naše komunity, etnické svazky a kultury,“ varoval. „Musíme zničit imigraci a deportovat tyto vetřelce z naší půdy. Není to jen otázka prosperity, ale otázka přežití našeho lidu,“ dodal v textu, o němž psal, že se stane biblí pro jeho následovníky.

Stěžoval si, že mnozí Australané se starají jen o „ochranu životního prostředí, práva zvířat a daně a nejsou si vědomi hrozby konce západní společnosti, kterou zaplaví muslimští vetřelci, již mají mnoho dětí”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelbu v mešitách si natáčel útočník na video Video: Reuters

Uvedl, že chtěl pomstít smrt jedenáctileté Ebby Akerlundové, která byla zabita při teroristickém útoku ve Stockholmu v roce 2017. Zasáhl ho, protože byl v té době v Evropě. „To byly útoky na moje lidi, na mou kulturu, na mou víru, na moji duši. Neměly by být ignorovány.“

Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona označil za „internacionalistu, globalistu a bývalého bankéře, který je odpůrcem bílých”. „Moje víra v demokratické řešení vyprchala,“ napsal. Popsal, jak ve Francii seděl v autě a sledoval „nájezdníky, kteří vcházejí do nákupních středisek a přečíslují místní francouzský lid“.

K útoku se rozhodl před dvěma lety a před třemi měsíci se rozhodl, co bude jeho terčem. Manifest napsal před dvěma týdny.

Část manifestu je věnovaná konfliktu v Kosovu koncem 90. let. a oslabování USA, které se štěpí. „Balkanizace rovněž sníží schopnost USA rozšiřovat moc na celém světě a tím zajistí, aby se už nikdy nemohla opakovat taková situace jako zapojení USA v Kosovu (kde síly USA a NATO bojovaly vedle muslimů a masakrovaly křesťanské Evropany snažící se dostat islámské okupanty z Evropy).“ Podle něj balkanizaci USA způsobují snahy omezit právo držet zbraň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli teroristickému útoku na Novém Zélandu zadržela policie čtyři lidiVideo: Reuters

Podle webu PerthNow text ukazuje že Tarrant je rasista, islamofob a terorista. Není jasné, zda je i neonacista. Jeho manifest i přesto, že ukazuje slušné znalosti historie, zejména muslimských výbojů i současné politiky, nenabízí nic k poučení ani o historii, ani o civilizaci, ani o humanitě, ale říká vše o Tarrantovi, který pracoval v místní posilovně a uvedl, že pochází z nízkopříjmové dělnické rodiny.

List Daily Telegraph napsal že nestudoval vysokou školu, investoval do kryptoměn a navštívil Pákistán. Na Facebooku napsal, že tam žijí nejsrdečnější a nejpohostinnější lidé. PerthNow připomněl, že v tom je podobný jiným rasistům, kterým také nevadí jiná etnika v jejich domovinách.

Výběr článků

Načítám