Hlavní obsah

Návrh dohody s Tálibánem o stažení amerických vojáků je hotov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký vyslanec pro jednání s afghánským Tálibánem Zalmay Khalilzad v úterý oznámil, že se po týdnech jednání podařilo vypracovat definitivní návrh dohody o dvou klíčových tématech pro ukončení války v Afghánistánu. Jedním je plán stažení amerických vojáků z Afghánistánu a druhým jsou záruky, že se Afghánistán nestane rejdištěm teroristů, uvedla CNN.

Foto: Parwiz Parwiz, Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Dosáhli jsme skutečného pokroku,“ uvedl Khalilzad na Twitteru a zmínil, čeho se dosáhlo a co je ještě potřeba udělat: „Když je návrh dohody o časovém plánu stažení (amerických vojáků) a efektivních protiteroristických opatřeních dotažen do konce, Tálibán a další Afghánci včetně vlády zahájí vnitroafghánská jednání o politickém uspořádání a o vzájemném příměří.“ Tálibán dosud odmítal jednat s vládou, označoval ji za americké loutky.

Vyjednavač současně upozornil, že „není žádná finální dohoda, dokud není shoda ve všem.“ Dal však najevo optimismus: „Je zřejmé, že všechny strany chtějí ukončit válku.“

Dodal, že další kolo jednání by se mělo uskutečnit brzo, i když ještě není stanoveno datum. Mezitím míní Khalilzad jednat ve Washingtonu i s dalšími partnery.

O podobě dohody o stažení mluvil už v lednu Tálibán, nyní ji ale potvrdil i americký vyjednavač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám