Hlavní obsah

Nežádali jsme zrušení všech sankcí, tvrdí KLDR. Americký diplomat to potvrdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem skončilo ve čtvrtek předčasně a bez dohody. Trump to zdůvodnil tím, že KLDR požadovala zrušení všech sankcí. Země se ale ohradila tím, že žádala pouze zrušení části sankcí. To potvrdil i vysoký představitel americké diplomacie.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský lídr Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump na summitu.

Článek

„Výměnou za uzavření jaderného střediska v Jongbjonu Kim požadoval zrušení všech sankcí s výjimkou těch, které jsou namířeny přímo proti severokorejským zbrojním programům,” uvedl pod podmínkou zachování anonymity vysoký představitel americké diplomacie, na kterého se odvolává agentura AP.

„Severokorejci v podstatě prosazovali odvolání sankcí, které postihují civilní ekonomiku a přímo se dotýkají životů běžných občanů,” dodal.

Mělo jít zrušení zákazu vývozu uhlí, rud a kovů i textilu nebo mořských plodů a dovozu ropy a ropných derivátů.

Severokorejský ministr zahraniční věcí Ri Jong-ho uvedl, že jeho země nabídla na summitu realistické návrhy: „Tento návrh byl největším denuklearizačním opatřením, které jsme v tuto chvílí mohli vzít v úvahu vzhledem k úrovni důvěry mezi KLDR a Spojenými státy.“

Na oplátku chtěl, aby USA prosadily v Radě bezpečnosti zrušení sankcí „které dopadají na civilní sektor ekonomiky a životní úroveň našeho lidu“.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho vysvětluje postoj své země

Tento požadavek se dal čekat, ale podle amerického zdroje byl pro Trumpa a jeho tým nepřijatelný. Argumentoval tím, že sankce uvalené na Severní Koreu po roce 2016 znamenají pro Severokorejce „mnoho miliard dolarů”, které by mohly být použity k financování pokračujících jaderných a raketových programů.

Severní Korea se odmítla zcela vzdát svého jaderného programu. I když Američané podle Trumpa upozorňovali, že provozy, které se mohou použít k výrobě jaderných zbraní, jsou na několika místech, a Severokorejci byli překvapeni, že o jednom konkrétním na obohacování uranu vědí, nabídli jen nabídli jen likvidaci největšího a nejstaršího jaderného zařízení v Jongjonu, kde získávají plutonium.

V něm už v roce 2008 po jednání o likvidaci severokorejského jaderného programu odpálili chladící věž reaktoru, pak však jeho provoz obnovili.

„Poměrně obšírně popsali, co vše jsou připraveni v Jongbjonu udělat, úplně jasní ale nebyli,” prohlásil ministr zahraničí Mike Pompeo, který se jednání účastnil. Za tento ústupek podle něj Severní Korea „v podstatě žádala uvolnění všech sankcí”. KLDR také při jednání slíbila, že by neprovedla žádný další raketový test.

KLDR zvažovala i více

Podle amerického vyjednavače Stephena Bieguna, který rozhovory připravoval, byla KLDR ochotna zlikvidovat všechna zařízení na výrobu plutonia i zařízení na obohacování uranu, ale nesdělila, co přesně by za to požadovala od USA, zřejmě ale úplné zrušení všech sankcí, což Američané nechtěli, protože by přišli o páku na severokorejský režim.

Že setkání vrcholných představitelů skončilo předčasně a bez dohody, se severokorejská tisková agentura KCNA nezmínila, uvedla agentura Reuters.

V pátek označila dvoudenní summit Spojených států a KLDR v Hanoji za konstruktivní a upřímnou výměnu názorů. Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se podle ní rozhodli v tomto produktivním vyjednávání i nadále pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám