Hlavní obsah

Mohutný požár v Bangladéši má skoro osmdesát obětí

Dháka
Aktualizováno

Při mohutném požáru v historickém centru bangladéšské metropole Dháky zemřelo v noci na čtvrtek nejméně 78 lidí, uvedla BBC. Jsou mezi nimi i svatebčané. Po dalších možných obětech se stále pátrá. Na pět desítek osob je v nemocnici, některé ve vážném stavu. Informovaly o tom ve čtvrtek agentury Reuters a AFP s odvoláním na místní úřady, podle nichž může počet obětí dále růst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v BangladéšiVideo: Reuters

 
Článek

Oheň zachvátil obytný dům ve 400 let staré čtvrti Čawbazar v centru města, z něhož se rozšířil do okolních budov. Příčina požáru zatím není jasná, podle zdrojů AFP mohlo jít o výbuch plynu.

Požár podle hasičů vypukl ve čtyřposchoďovém domě ve středu 23:40 místního času (18:40 SEČ) ve skladu chemikálii v přízemí. Rychle se šířil, protože chemikálie byly prudce hořlavé. Oheň nakonec zasáhl i tři sousední domy, řekl BBC ředitel Hasičské služby a civilní obrany generál Ali Ahmed Chan.

Foto: ČTK/AP

Hasiči bojují s požárem v Dháce.

K šíření požáru přispělo to, že ulicemi projížděly pick-upy převážející plynové bomby, dodal policejní šéf Džavíb Patowary.

Nakonec se více než dvěma stovkám hasičů podařilo dostat plameny pod kontrolu.

Ohnivé peklo

„Když jsem byl v lékárně, slyšel jsem hlasitou explozi,” řekl AFP Hadží Abdul Kadir, který měl to štěstí, že v době tragédie z domu odešel: „Otočil jsem se a viděl celou ulici v plamenech. Oheň byl všude. Měl jsem popáleniny a převezli mě do nemocnice.”

Mezi oběťmi jsou jak lidé na ulici, tak obyvatelé domů i hosté restaurace včetně svatebčanů, řekl AFP náměstek policejního komisaře Ibrahim Chán. Mnozí zůstali uvězněni v hořících budovách.

Foto: Rehman Asad, ČTK/AP

Bangladéšští hasiči a obyvatelé Dháky u vyhořelých domů

Šéf hasičů AFP řekl, že tragický dopad požáru zvýšil i fakt, že začalo hořet v době, kdy byly úzké uličky plné lidí čekajících v dopravní zácpě. Nedostávalo se také vody.

Požáry jsou časté

Požáry s desítkami obětí nejsou ve stošedesátimilionové jihoasijské zemi nijak výjimečným jevem. Obvykle bývají spojovány s ledabylým přístupem k bezpečnostním pravidlům pro stavby a provoz budov.

Jeden z nejtragičtějších požárů vypukl v roce 2012, kdy v textilním závodě na předměstí Dháky zemřelo přes 120 lidí. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Hasiči zasahují u požáru v Dháce

O dva roky dříve při požáru bytového komplexu v Dháce vyvolaného výbuchem elektrického transformátoru uhořelo 124 lidí. I tehdy k šíření požáru přispěly nelegálně uskladněné chemikálie. [celá zpráva]

Vůbec největší tragédií ale bylo zřícení budovy Rana Plaza s textilním závodem, při kterém v roce 2013 zemřelo 1134 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám