Hlavní obsah

Tálibán při útocích na severu Afghánistánu pozabíjel přes 40 policistů a vojáků

Kábul

Nejméně 41 příslušníků afghánských bezpečnostních sil zahynulo v noci na úterý při útocích povstalců na severu Afghánistánu. Informovala o tom agentura DPA. Informace přišla v době, kdy se Tálibán a USA snaží dohodnout na míru a v Moskvě začínají jednání Tálibánu s afghánskými kmenovými vůdci.

Foto: Parwiz Parwiz, Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

V oblasti města Kunduz, které je metropolí stejnojmenné provincie, tálibové přepadli tři kontrolní stanoviště, kde připravili o život minimálně 27 afghánských vojáků a tři policisty. Více než deset dalších lidí utrpělo zranění.

Nejméně 11 policistů zahynulo a tři byli zraněni v sousední provincii Baghlán, kde Tálibán také zaútočil na kontrolní stanoviště afghánských bezpečnostních sil. Bitva trvala téměř dvě hodiny. Než stačily dorazit posily, zmocnili se povstalci všech zbraní a munice, uvedly místní úřady.

Tálibán jedná v Moskvě 

V úterý začínají v Moskvě dvoudenní rozhovory představitelů Tálibánu s afghánskými opozičními politiky a kmenovými vůdci. Konference se účastní i bývalý afghánský prezident Hámid Karzáí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Bývalý afghánský prezident Hámid Karzáí

V posledních týdnech zástupci Tálibánu rovněž opakovaně vedli mírová jednání se zvláštním americkým vyslancem Zalmayem Khalilzadem zaměřená na ukončení 17leté války v zemi. Tálibán po posledním kole oznámil průlom v jednání. Podle něj se mají v případě uzavření dohody zahraniční jednotky stáhnout ze země do 18 měsíců. [celá zpráva]

S afghánskou vládou prezidenta Ašrafa Ghaního Tálibán jednat odmítá, protože její činitele považuje za loutky v rukou Spojených států.

Vládní síly nadále napadá, přičemž útoky jsou stále silnější. Zvětšuje také území pod svou kontrolou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám