Hlavní obsah

Počet obětí protržení nádrže v Brazílii stoupl na 58

Počet obětí po pátečním protržení důlní odpadní nádrže u brazilského města Brumadinho vzrostl na 58, napsala agentura DPA. Další více než tři stovky lidí je ale nezvěstných. Záchranáři očekávají, že tragická bilance se bude zvyšovat.

Foto: Reuters

Obětí protržené nádrže v Brazílii jsou zřejmě stovky.

Článek

V neděli se opět obnovilo pátrání po nezvěstných, které bylo na krátký čas přerušeno kvůli obavám, že by se mohla protrhnout i druhá nádrž v dole na železnou rudu. Do akce je zapojeno 200 hasičů a 13 vrtulníků. Zatím se ale nepodařilo najít nikoho živého.

Záchranáři tvrdí, že oblasti nasáklého bahna patrně vysychají, což by mohlo hasičům umožnit dostat se do míst, která byla dosud nedostupná.

Příčina protržení nádrže, jež fungovala od roku 1976 a nyní už byla vyřazována z provozu, není známá. Firma Vale se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola loni v září zjistila, že nádrž je stabilní.

Ve státě Minas Gerais je to už druhé podobné neštěstí za zhruba tři roky. V listopadu 2015 se tam protrhla odpadní nádrž u města Mariana a voda a bahno zaplavily několik vesnic. Tehdy zemřelo 19 lidí a toxické bahno znečistilo řeku. Spoluvlastníkem dolu, kde se tehdy neštěstí stalo, byla rovněž společnost Vale.

Reklama

Výběr článků

Načítám